Usporena prodaja stanova u Srbiji, ali su cene i dalje visoke

Usporena prodaja stanova u Srbiji, ali su cene i dalje visoke

Višegodišnji enormni rast cena nekretnina izgleda da se zaustavlja, bar ako je sudeći prema velikim tržištima, poput Nemačke ili SAD, gde se osim opadanja prometa, beleži i pad cena. Ipak, u Srbiji je donekle drugačiji slučaj.

Kod nas se pad cena neće odraziti tako brzo. Imamo usporeniju realizaciju, imamo jako mali broj kreditnih zahteva, jer banke gotovo da ne traže procene vrednosti nekretnina za koje bi odobrile kredit. Inače kreditni kupci učestvuju sa oko 20 odsto na srpskom tržištu, dok je 80 procenata transakcija za “keš”. To usporavanje prometa izazvala je najava da će doći do povećanja kamatnih stopa i očekivanja da će taj rast biti značajan, a većina banaka kod stambenih kredita ima promenljivu stopu. Postoji, istina i fiksna, ali je ona znatno viša – kaže za Danas analitičarka na tržištu nekretnina Kaća Lazarević.

Ona naglašava da na tržištu nedostaju stanovi od 50 do 60 kvadrata u užem centru, da ima novogradnje ali je i dalje sa visokim cenama pri čemu često nije dovoljno kvalitetna.

Zastoj kod kupaca izazvale su bombastične i potpuno besmislene najave da ćemo umreti od gladi, nećemo imati struju i slično. Svi sada čekaju da vide šta će biti na jesen. Veliki kupci su se uglavnom povukli, a oprezni su i oni koji zidaju, jer ne znaju da li će se ostvariti kalkulacija koju su napravili. I dalje se gotove kuće jako teško prodaju ali postoji velika tražnja za placevima. Tu je ponuda iscrpljena pa se i parcele na obodu grada prodaju za po dve do tri hiljade evra – kaže Lazarević.

Dodaje da je izdavanje nekretnina i dalje dinamična oblast, jer to što se priča da Rusi i Ukrajinci masovno kupuju stanove nije baš tačno. Istina je da je taj prvi talas prošao, oni su došli i nestali. I radije iznajmljuju nego što kupuju što je podiglo apetite vlasnika stanova, iako više nema tako dobro platežnih zakupaca, kaže Lazarević.

 

Oceni vest:
12
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan