Ustanovama kulture dodeljeno 20 miliona iz pokrajinskog budžeta

Ustanovama kulture dodeljeno 20 miliona iz pokrajinskog budžeta

Na konkursu "Publika u Fokusu" koji je raspisala Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021" sredstva je dobila 21 institucija i ustanova kulture iz Novog Sada, Iriga i Beočina.

Novac za ukupno 32 programa obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a ugovore je u sredu 20. juna u zgradi Vlade Vojvodine uručila pokrajinska sekretarka Dragana Milošević.

Dodeljena su sredstva u iznosu od 20 miliona dinara, što je samo deo od ukupno 87 miliona dinara koliko je u prošlogodišnjem pokrajinskom budzetu odvojeno za podršku projektu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021“.

Obraćajući se dobitnicima sredstava, Miloševićeva je izrazila zadovoljstvo što se, zahvaljući ovoj podršci, ostvaruje primarni cilj svake kulturne aktivnosti – da kulturni sadržaji budu pristupačni publici.

- Uz to, na ovaj način se razvija i produkcija ustanova kulture i njihova infrastruktura, a omogućava se umrežavanje kulturnih institucija, kao i kulturna razmena i mobilnost kulturnih delatnika – dodala je ona.


Milošević je naglasila i da se na ovaj način podstiče saradnja između institucija kulture, privatnog preduzetništva u oblasti kulture i udruženja građana koja se bave kulturnim aktivnostima, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Za programe koji su ocenjeni kao najbolji, ugovori su uručeni Galeriji Matice srpske, Spomen ‒ zbirci Pavla Beljanskog, Srpskom narodnom pozorištu, Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, Galeriji likovne umetnosti - poklon zbirci Rajka Mamuzića, Vojvođanskom simfonijskom orkestru, Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, Ustanovi za kulturu i obrazovanje KC "Mladost" iz Futoga, Ustanovi za izradu tapiserija "Atelje 61", Sterijinom pozorju, Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Muzeju Vojvodine, Srpskoj čitaonici u Irigu, Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Centru za kulturu, sport i turizam iz Beočina, Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Pozorištu mladih, Ustanovi za kulturu i obrazovanje KC "Kisač" i Arhivu Vojvodine.

Izvor: Vlada Vojvodine

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan