Usvojen Akcioni plan za borbu protiv nasilja u novosadskim školama

Usvojen Akcioni plan za borbu protiv nasilja u novosadskim školama

Кoordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada usvojilo je danas Akcioni plan preventivnih mera za borbu protiv nasilja, javljeno je iz gradske skupštine.

Kako se navodi u saopštenju, Akcioni plan podrazumeva aktivnosti usmerene ka prevenciji vršnjačkog nasilja, kao i korišćenja alkohola i droge kod mladih, po uzoru na Island, zemlju koja je sistemski rešila problem narkomanije i svela je na najnižu stopu u Evropi.

- Reč je o nizu mera koje će se realizovati tokom cele naredne, a delom i u 2020. godini, uz podršku Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića. Projekat obuhvata aktivnosti u domenu sporta i različitih radionica iz oblasti ekologije, umetnosti (dramske i muzičke), informacionih tehnologija, stranih jezika i borbe protiv vršnjačkog nasilja. Uz ove mere, biće uvedena i redovna anonimna anketa među učenicima na svakih šest meseci da bi se utvrdilo u kojoj meri je prisutno konzumiranje alkohola i cigareta. Nosioci programa su Policijska uprava u Novom Sadu, Grad Novi Sad, osnovne i srednje škole, kao i Centar za socijalni rad – istakao je zamenik predsednika Кoordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu Dejan Drobnjak.

Anketa za učenike će, navode iz Skupštine, biti podeljena tokom februara 2019. godine. Škole će se, potom, opredeljivati za dodatne aktivnosti. Osim tih, redovnih dodatnih aktivnosti, tokom maja 2019. će se organizovati manifestacija "Dan sporta", u oktobru "Dan ekologije", u novembru "Dan umetnosti", a u februaru 2020. godine i "Dan književnosti". U svim pomenutim manifestacijama će učestvovati đaci iz svih novosadskih škola.

Iz Skupštine grada javljaju i da je formirana Radna grupa za praćenje i podršku realizacije Akcionog plana, na čijem čelu će biti zamenik predsednika Кoordinacionog tela Dejan Drobnjak, a članovi će biti i kriminolog Biljana Кikić Grujić, Daliborka Vojvodić Tomović iz Odeljenja za maloletničku delikvenciju Novosadske policije, glavni prosvetni inspektor Srđan Jakovljev, kao i predstavnik Saveta roditelja Dragana Ćorić.

Кoordinaciono telo je na današnjoj sednici podržalo i predlog Dragane Ćorić za umrežavanje učeničkih parlamenata po uzoru na umrežavanje Saveta roditelja, kaže se na kraju saopštenja iz Skupštine Grada Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan