USVOJEN NOVI ZAKON O STANOVANJU: Uvode se Skupština stanara i upravnik zgrade

USVOJEN NOVI ZAKON O STANOVANJU: Uvode se Skupština stanara i upravnik zgrade

Skupština Srbije usvojila Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade.

Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv.

Kako portal "Večerenje novosti" prenosi, zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije. Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci.

Kako je još navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi najpre radi bezbednosti građana.

Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave, prenosi portal "Večerenje novosti".

Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sporvođenje.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Voša novosadsko porodilište betanija servisne informacije almaško groblje sahrane novi sad odbojka smanjen pritisak vode vremenska prognoza groblje novorođenčad bez struje memorijal velikana jkp lisje havarija na vodovodu JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina gradsko groblje OK Vojvodina bez vode servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad Daško i Mlađa vodovod bebe lisje isključenja struje Spens radosne vesti raspored sahrana novi sad