Usvojene izmene zakona: Maksimalna brzina na autoputu ubuduće 130 km/h

Usvojene izmene zakona: Maksimalna brzina na autoputu ubuduće 130 km/h

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja, pa će maksimalna brzina na auto-putu ubuduće biti 130 kilometara na čas umesto dosadašnjih 120.

Obrazlažući izmene zakona pred poslanicima, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ranije je rekla da će srpskim auto-putevima automobili moći da idu do 130 kilometara na sat, kao što je u većini evropskih zemalja.

U Srbiji je u poslednje četiri godine izgrađeno gotovo 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će Srbiju učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope, navela je ministarka tokom rasprave u parlamentu.

Skupština je kako prenosi RTS usvojila i Zakon o putevima, kojim se uređuje svojina nad javnim putevima i njihova evidencija u javnim knjigama, što je važno za nesmetano izvođenje radova na održavanju i rehabilitaciji.

Biće precizirano ko je tačno nadležan za održavanje kojih puteva u Srbiji, Vojvodini i nekategorisanih puteva.

Izmenama Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, koji je takođe usvojen, vrši se usklađivanje sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, što će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i zaštititi prevoznike koji zakonito posluju, posebno mala i srednja preduzeća.

Cilj je da se polovina prihoda koji su danas u "sivoj zoni", a koji su procenjeni na 100 miliona evra, vrate u legalne tokove i time uvećava prihod budžeta.

Poslanici su prihvatili i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kojim se preciznije reguliše izdavanje sertifikata o profesionalnoj osposobljenosti, kao i uslova za izmenu redova vožnji.

Tim aktom, predviđene su veće kazne za prekršioce i jasna ovlašćenja inspekcija u cilju kontrole inostranih prevoznika.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens servisne informacije novi sad havarija na vodovodu OK Vojvodina novosadsko porodilište hrana JKP Vodovod i kanalizacija bebe servisne informacije lisje jkp lisje Fruška gora novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 gradsko groblje bez struje radosne vesti sahrane raspored sahrana novi sad Daško i Mlađa epk 2021 bez vode elektrovojvodina Isključenje struje betanija isključenja struje almaško groblje sahrane novi sad groblje