Utvrđena lista kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Utvrđena lista kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju

Za Oktobarsku nagradu Novog sada predloženi su Kolo srpskih sestara, "Gradsko zelenilo" i Ismet Atić, dok su laureati za Novembarsku povelju Stefan Velja, Goran Crnojević i Dragan Kojić.

Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke, JKP "Gradsko zelenilo" i kulturni radnik Ismet Atić predloženi su za ovogodišnje dobitnike Oktobarske nagrade. Pronalazač i maturant Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Stefan Velja, humanista Goran Crnojević i direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić predloženi za ovogodišnje laureate Novembarske povelje.

Odluka je doneta na današnjoj sednici Komisije za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i instranstvu Skupštine grada Novog Sada.

Inicijativu da Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke dobije Oktobarsku nagradu podnelo je Društvo za zaštitu kulturno-istorijske baštine i kolekcionara "Srpska Atina", a podršku kandidaturi dali su SKUD "Železničar" Ansambl "Vila" iz Novog Sada, Matica iseljenika Vojvodine i Gradska biblioteka.

JKP "Gradsko zelenilo" predložilo je Udruženje građana "Štrandaroši", kao i grupa građana Marija Marjanović, Dražen Duduković, Katica Kopanja, Petar Šijak, Gavra Banić, Đurđica Fabijan i Gabrijela Šipoš, dok je inicijativu da Ismet Atić dobije Oktobarsku nagradu podnela pijanistkinja i redovni profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu Rita Kinka, uz podršku Srpskog narodnog pozorišta, Gradske biblioteke, Pozorišta mladih, Muzičke škole "Isidor Bajić", EXIT fondacije, Muzičke omladine Novog Sada, Jovana Adamova, Miomira Šećerova i prof. dr Bogdana Đakovića.

Da pronalazač i maturant Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Stefan Velja dobije Novembarsku povelju za 2015. godinu predložili su Centar za revitalizaciju kulturno istorijskog nasleđa CERKIN i neformalna grupa građana "2 minuta tišine".

Inicijativu da humanista Goran Crnojević dobije prestižno gradsko priznanja podnela je Skupština stanara, Rumenački put 15 i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka iz Novog Sada, a direktora Gradske biblioteka Dragana Kojića predložili su Društvo za zaštitu kulturno-istorijske baštine i kolekcionara "Srpska Atina" i Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke.

Svi predlozi upućeni su Skupštini grada, a o njima će se odbornici izjasniti na svečanoj sednici novosadskog parlamenta. Novčani deo nagrada iznosi 130.000 dinara.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

Novembarska povelja  dodeljuju se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Odbijena kandidatura za Boru Lazukića Na današnjoj sednici Komisija je odbila kandidaturu za dodelu Novembarske povelje novinaru Bori Lazukiću, jer nije stigla u propisanom roku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan