Uveden SOS telefon za prijavljivanje vršnjačkog nasilja

Uveden SOS telefon za prijavljivanje vršnjačkog nasilja

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu danas je na vanrednoj sednici odlučilo da se otvori SOS telefon na koji roditelji i učenici mogu da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja.

Odluka je doneta posle slučaja vršnjačkog nasilja koje je pre nekoliko dana otkriveno u Osnovnoj školi “Branko Radičević”, a broj SOS telefona na koji se nasilje može prijaviti je 065/505-2136.

Predsednik Koordinacionog tela Vladimir Jelić, koji je i član Gradskog veća Novog Sada zadužen za obrazovanje, istakao je da je svaki vid nasilja nedopustiv i da se nada da se slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ “Branko Radičević” neće završiti na ukoru i smanjenoj oceni iz vladanja za dečake koji su mesecima maltretirali dvojicu učenika 6. razreda te škole.

-To podrazumeva da sud ovog puta najozbiljnije pristupi rešavanju ovog problema i da strogo kazni počinioce, jer ako se vinovnici nasilja ne sankcionišu ovakvih slučajeva će, nažalost, biti još mnogo više, rekao je Jelić.

On je naglasio da je osim niza mera koje je u prethodnom periodu donelo Koordinaciono telo, najvažnije da se radi na edukaciji roditelja, kako bi na vreme primetili ako dete trpi maltretiranje i ponižavanje u školi.

Koordinaciono telo zatražilo je da svi nadležni organi preduzmu mere radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa zlostavljanjem učenika u OŠ “Branko Radičević”, kao i na utvrđivanju odgovornosti lica koja su svojim nečinjenjem ili nedovoljnim činjenjem ugrozila bezbednost dece u toj školi, a što je dovelo do teškog slučaja vršnjačkog nasilja.

Koordinaciono telo naložilo je školama da u svojim prostorijama postave tzv. “Kutije poverenja”, u koje će učenici anonimno moći da ubace prijave vršnjačkog nasilja, a škole su u obavezi i da na školski sajt postave onlajn formular putem kog će takođe anonimno moći da se prijavi nasilje.

Takođe, školama je naloženo i da razredne starešine jednom mesečno održavaju roditeljske sastanke, a da prvi u nizu tih sastanaka bude posvećen vršnjačkom nasilju.

Škole će ubuduće morati jednom mesečno da Koordinacionom telu šalju izveštaje o stanju bezbednosti, a naloženo im je i da povećaju broj dežurnih nastavnika, kao i da se pojača preventivni rad sa učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima na temu prevencije vršnjačkog nasilja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan