Uvode se uniforme za osnovce

Uvode se uniforme za osnovce

Ministarstvo prosvete već je počelo obimno anketiranje roditelja i učenika. Još nije odlučeno da li će ih sami kupovati ili će biti vlasništvo škola.

Osnovci bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Kako "Večernje novosti" saznaju, više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena u osmoletke. Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, za "Večernje novosti" kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.

- To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno – objašnjava Dragana Milovanović. - Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme.

Naša sagovornica objašnjava da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

- Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu - objašnjava naša sagovornica. - Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem.

Kako bi "ispipale puls" roditeljima i đacima, školske uprave su, po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokružili "nezainteresovan".

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
8
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marija

  pre 1181 dan i 4 sata

  Imam dvoje dece u osnovnoj školi i mislim da je vraćanje uniformi čista glupost. I ja i čitava moja generacija smo MRZELI uniforme. Nema šanse da naprave nešto što će biti toliko dobro da će im se svideti i pored toga što će to MORATI da nose. Čim je nešto obavezno deci to nije primamljivo!!!
  Umesto da se bave smanjivanjem obaveza i zahteva u školi, da se bave time da sadržaj onog što deca uče bude smisleniji i primereniji uzrastu oni se bave glupim keceljama!!!! Glupost

  Oceni komentar:
  3
  7
 • mira

  pre 1181 dan i 3 sata

  sve smo u skolstvu sredili jos nam samo uniforme fale.Nek se pozabave malo obilnim gradivom i jos sto problema koje skolstvo ima ...

  Oceni komentar:
  3
  7
 • Stanko

  pre 1181 dan i 1 sat

  Ako će država da im kupuje te uniforme biće jadne i uskoro više neće biti novca za nove kad deca izrastu, a ako roditelje opterete još tim troškom roditelji će eksplodirati.
  Na kraju to neće biti uniforme nego ružne soc-realističke kecelje u kojima će deca jadno da izgledaju... i svi će biti nezadovoljni. Država ovde pokušava da preslika nešto iz skupih privatnih škola ali zaboravlja da te škole i ta deca u tim privatnim školama imaju puno para

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Markan

  pre 1180 dana i 12 sati

  E da to bude prvo što će novi ministar uvesti... stvarno smešno :-(

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Anonymous

  pre 1179 dana i 1 sat

  Jedina stvar koje Ministrstvo prosvete moze da promeni u prosveti Srbije je da promene nacin odevanja (I to dece)... sve ostalo je savrseno! Moje saucesce, prosveta je mrtva... zivela estrada!

  Oceni komentar:
  0
  1
sremska kamenica betanija JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad zodijak horoskop bebe dnevni horoskop servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja horoskopski znaci bez vode izmena trase autobusa astrologija sahrane novi sad isključenja jkp lisje obeležavanje novosadske racije Novosadska racija novosadsko porodilište zdravlje raspored sahrana novi sad saveti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode Spens isključenja struje servisne informacije elektrovojvodina