Uvode se uniforme za osnovce

Uvode se uniforme za osnovce

Ministarstvo prosvete već je počelo obimno anketiranje roditelja i učenika. Još nije odlučeno da li će ih sami kupovati ili će biti vlasništvo škola.

Osnovci bi već od sledeće školske godine mogli u klupe da sednu obučeni u uniforme. Kako "Večernje novosti" saznaju, više nije pitanje da li će, već kada ova novina biti uvedena u osmoletke. Dragana Milovanović, specijalni savetnik ministra prosvete, za "Večernje novosti" kaže da dinamika ne zavisi samo od Ministarstva, jer će za ovu novinu morati da se menjaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i Zakon o osnovnoj školi.

- To bi najranije moglo da bude od naredne školske godine, a u kojoj formi će da bude uvedeno i kako će da bude finansirano, još nije odlučeno – objašnjava Dragana Milovanović. - Razmišlja se u pravcu dva modela. Jedan je da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine. Druga ideja je da roditelji kupe uniforme i da su one onda trajno vlasništvo dece. Bili bi to samo gornji delovi, koji su praktični, udobni i dozvoljavaju slobodu pokreta. Bilo bi potrebno da svako dete ima bar dve letnje i dve zimske uniforme.

Naša sagovornica objašnjava da je važno da se ove uniforme dopadaju deci, da ih rado nose. Zato će njihov dizajn biti prepušten svakoj školi pojedinačno koja bi, u saradnji sa đačkim parlamentom i savetom roditelja, izabrala izgled uniforme.

- Korist od uvođenja uniformi je višestruka. Prvo bi i roditelje i decu lišila dileme šta sutra da obuku za školu - objašnjava naša sagovornica. - Niko nema iluziju da će uniforme da izbrišu socijalne razlike. Ali smanjiće se nešto što je mnogo veći problem, a to je vršnjačko nasilje. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da se nošenjem uniforme jača osećaj pripadnosti školskom kolektivu, a kroz tu vizuelnu poruku da smo svi isti smanjuje se i vršnjačko nasilje, koje je veliki problem.

Kako bi "ispipale puls" roditeljima i đacima, školske uprave su, po nalogu Ministarstva prosvete, već poslale instrukcije za sprovođenje ankete o tome da li su za uvođenje uniformi. Mišljenja su podeljena i većina mama i tata osnovaca u mlađim razredima podržava ideju, dok su u starijim razredima češće zaokružili "nezainteresovan".

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
8
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marija

  pre 2221 dan i 15 sati

  Imam dvoje dece u osnovnoj školi i mislim da je vraćanje uniformi čista glupost. I ja i čitava moja generacija smo MRZELI uniforme. Nema šanse da naprave nešto što će biti toliko dobro da će im se svideti i pored toga što će to MORATI da nose. Čim je nešto obavezno deci to nije primamljivo!!!
  Umesto da se bave smanjivanjem obaveza i zahteva u školi, da se bave time da sadržaj onog što deca uče bude smisleniji i primereniji uzrastu oni se bave glupim keceljama!!!! Glupost

  Oceni komentar:
  3
  7
 • mira

  pre 2221 dan i 15 sati

  sve smo u skolstvu sredili jos nam samo uniforme fale.Nek se pozabave malo obilnim gradivom i jos sto problema koje skolstvo ima ...

  Oceni komentar:
  3
  7
 • Stanko

  pre 2221 dan i 12 sati

  Ako će država da im kupuje te uniforme biće jadne i uskoro više neće biti novca za nove kad deca izrastu, a ako roditelje opterete još tim troškom roditelji će eksplodirati.
  Na kraju to neće biti uniforme nego ružne soc-realističke kecelje u kojima će deca jadno da izgledaju... i svi će biti nezadovoljni. Država ovde pokušava da preslika nešto iz skupih privatnih škola ali zaboravlja da te škole i ta deca u tim privatnim školama imaju puno para

  Oceni komentar:
  2
  6
 • Markan

  pre 2220 dana i 23 sata

  E da to bude prvo što će novi ministar uvesti... stvarno smešno :-(

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Anonymous

  pre 2219 dana i 13 sati

  Jedina stvar koje Ministrstvo prosvete moze da promeni u prosveti Srbije je da promene nacin odevanja (I to dece)... sve ostalo je savrseno! Moje saucesce, prosveta je mrtva... zivela estrada!

  Oceni komentar:
  0
  1