Uvoznici apeluju da država ograniči uvoz polovnih vozila

Uvoznici apeluju da država ograniči uvoz polovnih vozila

U Srbiju je 2016. godine uvezeno 117.413 polovnih automobila, a trend rasta je nastavljen u proteklom periodu pa je tako u prvom kvartalu 2018. uvezeno 17 odsto više vozila nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Asocijacija je početkom 2017. počela sa praćenjem tržišta uvezenih upotrebljavanih vozila u Srbiju, uz kontinuiranu medijsku kampanju i iznošenje podataka o pogubnom uticaju na dodatno zagađenje vazduha naših gradova i povećanu nebezbedonosnu situaciju u saobraćaju zbog rasta broja zastarelih polovnih vozila.

Najveći broj uvezenih vozila staro je 13 do 18 godina, generacije motora Euro 3 sa jako velikom emisijom štetnih izduvnih gasova.

Njihov radni vek je na samom kraju i umesto da budu reciklirana u zemljama porekla ona se bez bilo kakvog opterećenja uvoze u Srbiju.

Upravo sve nabrojane činjenice i argumenti, kao i status kandidata za članstvo u EU, uz potpuno ispunjenje Poglavlja 27, nameću neminovnost donošenja odluka u tom pravcu, navodi se u apelu koji je Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova uputila vlastima da ograniče uvoz zastarelih polovnih vozila iz inostranstva.

Nadu da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke dao je ministar zastite životne sredine Goran Trivan, otvarajući protekli Sajam automobila u Beogradu, obećanjem da će država na razne načine ograničiti uvoz tih vozila i od svih, bez razlike, naplatiti Eko taksu, prenosi portal B92.

Trend povećanja uvoza polovnih vozila se nastavlja i u ovoj godini. Za prva tri meseca zabeležen je rast od 17 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan