Uzbunjivač iz novosadske policije dobio zaštitu suda

Uzbunjivač iz novosadske policije dobio zaštitu suda

Uzbunjivač i policijski inspektor iz Novog Sada koji je ukazao na nezakonito ponašanje najviših funkcionera novosadske policije, posle četiri i po godine dobio je zaštitu suda.

U sporu koji se vodi od 2018. godine, uzbunjivača Duška Kovačevića zastupaju advokati Pištaljke.

Sudija Višeg suda u Novom Sadu Marko Prentović obavezao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da prekine sa odmazdom prema uzbunjivaču, odnosno da prekine da ga ignoriše i odbija komunikaciju sa njim i da počne da mu daje radne zadatke. Na ime pretrpljene štete i duševnih bolova ministarstvo je dužno da isplati 200.000 dinara i da o svom trošku presudu objavi u dnevnom listu "Politika", prenosi Pištaljka.rs.

Sud u konkretnom slučaju verovatnost uzročno-posledične veze temelji i na činjenici da je u odnosu što nadređenih, što ostalih zaposlenih u jedinici za potražne delatnosti (većeg dela ove grupe) došlo do promene u komunikaciji sa tužiocem u smislu da su prestali da komunicaraju sa njim, da je tužiocu bilo zabranjeno da ide i u toalet bez javljanja, da nije pozivan na sastanke, s obzirom na to da su u prethodnom periodu, odnosno do avgusta 2017. godine, ostali zaposleni imali korektan odnos i saradnju sa tužiocem, te je ovakav vid ponašanja bio usmeren samo na tužioca u navedenoj grupi – piše u presudi.

Presuda nije konačna budući da MUP ima pravo žalbe. Međutim, dok je uzbunjivač čekao presudu njegov poslodavac je nastavio da vrši odmazdu, ovog puta promenivši metod.

Pošto Dušku Kovačeviću godinama nisu davali radne zadatke, sada mu je naloženo da radi prekovremeno i dodatne noćne sate iako je srčani bolesnik sa zakazanom operacijom. Takođe, Kovačevića pozivaju na vežbe pucanja iako znaju za njegove zdravstvene probleme i uprkos tome što po lekarskoj odluci on ne sme da ide na takve vežbe. MUP odbija i da mu izda potrebno uverenje za odlazak u penziju, na koju ima pravo jer je ispunio zakonske uslove.

Duško Kovačević je nagrađivani policajac, ranjavan na dužnosti i odlikovan. Ministru policije prijavio je da je njegov bivši nadređeni, bivši v.d. načelnika Slobodan Drmanac, u podrumu stanice šutirao privedeno vezano lice. Prijavio je i v.d. načelnika Policijske uprave Novi Sad Gorana Radonjića i bivšeg v.d. načelnika Milorada Šušnjića jer zajedno sa Drmancem nezakonito angažuju policijske službenike koji postupaju bez kontrole i isključivo prema njihovim usmenim naređenjima, piše Pištaljka.rs.

Slobodan Drmanac, na čije je nasilničko ponašanje i torturu Kovačević ukazao, suspendovan je jer je tukao autistično dete na ulici. I Šušnjić je takođe bio pod suspenzijom, ali je vraćen na posao, a Radonjić je kasnije napredovao u karijeri i postavljen je za prvog čoveka novosadske policije.

Tri dana pošto je izvršio uzbunjivanje, protiv Kovačevića je pokrenut disciplinski postupak zato što se nije javio pretpostavljenom na telefon. Uzbunjivač Kovačević je u tom trenutku bio kod lekara, pošto je na radnom zadatku zadobio povredu glave dok je hapsio počinioca krivičnog dela. U to vreme Kovačević i njegova porodica dobijali su i pretnje, zbog čega je on i potražio pomoć Pištaljke. Kovačević je oslobođen odgovornosti u disciplinskom postupku zahvaljujući advokatima Pištaljke koji su ga zastupali.

Po navodima uzbunjivača, koji su potkrepljeni i video snimkom, unutrašnja kontrola MUP-a nije utvrdila nepravilnosti, dok  tužilaštvo vodi istragu već više od dve godine.

Izvor: Pištaljka.rs

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan