Uzimanje antibiotika "na svoju ruku" može da bude višestruko štetno

Uzimanje antibiotika "na svoju ruku" može da bude višestruko štetno

U 10 do 20 odsto slučajeva javlja se dijareja, može da dođe do oštećenja bubrega, jetre...

Zbog bola u grlu, kašlja ili sumnje na bakterijsku infekciju mnogi su skloni uzimanju antibiotika bez prethodnog savetovanja sa lekarom, što može da ima više štete nego koristi.

Prema rečima kliničkog farmakologa, profesora Slobodana Jankovića, neodgovarajući antibiotik i njegovo nepravilno doziranje štete crevnoj flori, uzrokuju dijareju, truju bubrege i remete njihovu funkciju, a mogu da dovedu i do oštećenja kostne srži, jetre, nerava, vida, kostiju, zglobova...

- Praksa je pokazala da se postantibiotska dijareja javlja kod 10 do 20 odsto pacijenata. To je zato što svi antibiotici remete crevnu floru, posebno oni sa širim spektrom dejstva, a njih je većina. Pri tome, dužina primene je najbitniji faktor koji utiče na to da se javi poremećaj crevne flore, a ne "jačina" antibiotika kako se uobičajeno misli. Što je broj različitih bakterijskih vrsta na koje antibiotik deluje veći i lek se duže pije, neželjeni efekat na sistem za varenje je veći – istiće Janković.

Kada se antibiotik pravilno dozira i ako pacijent ne pije druge lekove sa kojima može da dođe do interakcije, efekat štetnog dejstva je minimalan, prenose "Novosti".

- Postoji nekoliko grupa antibiotika koji se prilikom izlučivanja koncentrišu u bubrežnom tkivu i mogu da izazovu oštećenje bubrega, odnosno gubitak dela funkcije ovih organa – kaže Janković.

Važno je da pacijenti shvate značaj uzimanja dovoljne količine tečnosti, koje bi trebalo da se popije od jedan i po do dva litra dnevno.

- Tečnost sprečava da se lekovi previše koncentrišu u bubrežnom tkivu i ispoljavaju toksične efekte – navodi on.

Nevolja kod uzimanja samopropisanih antibakterijskih lekova je i u tome što pacijent ne zna pouzdano kako lek deluje, pa se često piju antibiotici protiv respiratorne infekcije iako on uopšte ne deluje na disajne puteve.

Prema rečima doktora Jankovića, uzrok za masovnu zloupotrebu antibiotika je i u činjenici da oni kod malog broja ljudi izazivaju neželjena dejstva:

- Međutim, kada ipak dođe do neželjenih dejstava, ona mogu da budu i veoma ozbiljna, i mogu uključiti oštećenje kostne srži, jetre, bubrega, nerava, vida, kostiju, zglobova.

 

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo vremenska prognoza novi sad Republički hidrometeorološki zavod bebe Elektrodistribucija Novi Sad bez vode isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Spens maturanti novorođenčad gradsko groblje vremenska prognoza novosađani servisne informacije novi sad plato spensa sahrane servisne informacije Isključenje struje Vreme u Novom Sadu betanija horoskop isključenje vode RHMZ novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana elektrovojvodina