Užurbane pripreme za 83. Međunarodni poljoprivredni sajam (FOTO)

Užurbane pripreme za 83. Međunarodni poljoprivredni sajam (FOTO)

Kolone vozila u saobraćajnoj gužvi, poljoprivredna mehanizacija na šleperima, radnici u žurbi raznose robu, majstori koji završavaju razne poslove, poneka rasprava i miris pečenja - samo je delić atmosfere, koja se u petak mogla zateći na otvorenom prostoru i u halama Novosadskog sajma. Naime u toku su bile pripreme za otvaranje 83. Međunarodnog poljoprivrednog sajma koji će trajati od 14. do 20. maja. Kada Sajam sutra bude otvorio kapije sve će biti na svom mestu i u punom sjaju će dočekati goste, a ko su sve vredni ljudi koji su to omogućili i kako je to izgledalo, portal mojnovisad.com pokušao je dočarati kratkom fotoreportažom.

Spoljni izložbeni prostor sajma delovao je kao jedan od najopterećenijih gradskih bulevara, kamioni sa šleperima, kombi vozila i automobili stajali su u redu da prođu a često su se i međusobno blokirali. Među vozačima su se često razmenjivale rečenice i pitanja „da li izlazite ili ulazite, samo mirno i„bez nervoze“, a mnogi od njih su se jednostavno opustili za volanom i slušali muziku dok su čekali da se probiju do željene destinacije. Iz gepeka jednog automobila čak je virila i maketa dinosaurusa. Većina poljoprivredne mehanizacije, koja će biti predstavljena, već je bila izložena, a vredne devojke i mladići su prali traktorske šoferšajbne, gume i prikolice. Pojedini majstori su se stojeći na viljuškarima podigli u visine kako bi završili ono što moraju, drugi su farbali pored puta. Štandovi sa hranom su bili postavljeni, roštilj, prasetina i jagnjetina su se uveliko pekli.

Hale sa životinjama su bile popunjene, krave i bikovi su se izležavali. Stočari su se opuštali za stolom, i u šali komentarisali kako su prvi završili poslove jer su počeli da rade rano ujutru na Sajmu, za razliku od Novosađana koji nisu navikli da se bude rano i sad moraju užurbano da rade. Glavna atrakcija među životinjama je bik Kokan težak 1.600 kilograma, koji je dovežen iz sela Batinac iz okoline Ćuprije. Jedan od radnika pokušao je da ga podigne na noge šamarajući ga i vukući ga za rogove, ali odustao je pošto je Kokan bio pospan i nije mogao da ustane.

Atraktivne hale Sajma su se uređivale i većina građana verovatno ih ne bi prepoznala. Štandovi su se montirali, farbali i prali, a stolice i stolovi se se sastavljali. Svi su bili u žurbi, nosili su se tepisi, a roba se otpakivala i svuda su se videli ostaci najlona, pocepanih kartonskih kutija, stiropora i selotejpa. U holu ispred ulaza u Master centar postavljen je traktor "deutz fahr agrolux" koji će kompanija “Generali osiguranje Srbije”, inače generalni sponzor Poljoprivrednog sajma, pokloniti jednom korisniku njihovog osiguranja čije ime bude izvučeno poslednjeg dana Sajma. U Hali 4 svi štandovi su još bili prazni, jedino su se videli „Premium brands China“ natpisi na njima. Majstori su radili, a dva kineska gosta su im pomagala i komunicirala sa njima na engleskom.

Ispred skulpture dva konja koji su simbol Novosadskog sajma postavljeni su traktori „Agropanonke“ a najsrećniji posetilac sa kupljenom ulaznicom će sa Sajma otići sa traktorom „belarus 422“ nakon izvlačenja imena dobitnika u četvrtak 19. maja u 17 sati. Sve u svemu, goste će sutra dočekati još jedan atraktivan Međunarodni poljoprivredni sajam.

Još fotografija pogledajte OVDE.

Tekst: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan