Vakcina kompanije "Moderna" u ispitivanjima efikasna 94,5 odsto

Vakcina kompanije "Moderna" u ispitivanjima efikasna 94,5 odsto

Vakcina protiv Kovida-19 američke kompanije "Moderna" biće jednostavna za distribuciju, posebno u ruralnim oblastima, jer se može čuvati mesec dana na standardnim temperaturama frižidera, izjavio je danas direktor američkog programa SAD za vakcinaciju Metju Hepbern.

Hepbernovi komentari usledili su nakon objavljivanja privremenih rezultata kliničke studije u kasnoj fazi koja je pokazala da je eksperimentalna vakcina efikasna u prevenciji Kovida-19 sa 94,5 odsto, prenosi Rojters.

"Moderna" je takođe navela da se očekuje da njena vakcina bude stabilna na standardnim temperaturama frižidera od 2 do 8 stepeni Celzijusa tokom 30 dana, u odnosu na prethodnu projekciju do sedam dana.

To je u suprotnosti sa kandidatom za vakcinu kompanije "Fajzer", koji se mora otpremiti i čuvati na ultra hladnim temperaturama ili na suvom ledu i može trajati samo do pet dana na standardnim temperaturama frižidera.

"Fajzer" je prošlog ponedeljka objavio početne podatke o svojoj vakcini razvijenoj sa nemačkim partnerom "Bajontek", koji takodje pokazuju da je efikasnija od 90 odsto.

I vakcine "Fajzer" i "Moderne" koriste novu tehnologiju za aktiviranje imunološkog sistema protiv virusa.

– Potencijal vakcine Moderne da spreči teško oboljevanje od Kovida-19 ima veoma važan uticaj – izjavio je danas Stefan Bansel, izvršni direktor "Moderne".

Prema rezultatima koji su danas objavljeni, vakcina je bila efikasna u 94,5 odsto slučajeva i svi slučajevi teškog oboljevanja otkriveni su u grupi koja je dobila placebo, odnosno injekciju fiziološkog rastvora koji ne proizvodi efekte, preneo je CNN. 

S obzirom na važnost teškog oboljevanja koje ponekad dovodi do hospitalizacije, smeštaja na odeljenjima intezivne nege i smrti, uticaj vakcine je izuzetno važan, rekao je Bansel. 

U ispitivanju koje je sprovela "Moderna", 15.000 učesnika studije bilo je deo placebo grupe. Tokom nekoliko meseci, 90 od tih ljudi obolelo je od Kovida-19, od kojih 11 teško.

Druga grupa od 15.000 učesnika dobila je vakcinu i njih pet je obolelo od Kovida-19, ali niko nije teško oboleo.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan