Vakcina nema, a roditeljima prete kaznama

Vakcina nema, a roditeljima prete kaznama

U ambulantama u Novom Sadu trenutno nema vakcina protiv dečje paralize.

Kako objašnjava koordinatorka za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dragana Kostadinović, vakcine im nisu distribuirane jer je u toku nabavka koja je centralizovana za čitavu zemlju.

- Mi smo još u avgustu prošle godine predali naše planove, kao i ostale zdravstvene ustanove u Srbiji. Na osnovu tih planova, država vrši planiranje na nivou čitave zemllje. Preko Batuta i Torlaka nabavlja vakcine i isto tako preko njih i lokalnih instituta za javno zdravlje distribuira domovima zdravlja. Mi smo poslednji u lancu distribucije i čekamo najavu i informaciju kada treba da dođemo i preuzmemo", objašnjava Kostadinović za 021.rs, dodajući da očekuje da to bude krajem ovog meseca.  

- Mi smo potčinjena jedinica što se tiče nabavke i distribucije, te se nadamo da nećemo dugo čekati. Vakcina kad stigne u zemlju, čim je pregleda Agencija za lekove i medicinska sredstva, nama u što kraćem vremenu stigne. Krajem  marta obično stigne isporuka za prvi kvartal u tekućoj godini, navodi ona.

Šefica Odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Goranka Lončarević kaže da vakcine još uvek nisu nabavljene, jer je u toku tender, a za sada je Torlak jedini ponuđač. Prema njenim rečima, vakcine bi trebalo da budu distribuirane tokom aprila.

Odbijanje obavezne vakcinacije, podsećamo, povlači za sobom novčanu kaznu u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan