Vakcinacija protiv streptokoke u Novom Sadu

Vakcinacija protiv streptokoke u Novom Sadu

Prema Pravilniku o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti, uvedena je još jedna obavezna vakcina i to protiv pneumokoka, a imunizacija je počela 2. aprila.

Кako su naveli u Domu zdravlja "Novi Sad", vakcinišu se deca rođena od 1. januara 2018. godine.

- Vakcina protiv oboljenja izazvanih bakterijom streptokokus pneumonija daje se deci sa navršena dva meseca i to u tri doze sa razmakom od četiri do osam nedelja. Revakcinacija se radi u drugoj godini života - rekla je za "Dnevnik" načelnica Službe zdravstvene zaštite dece specijalista pedijatar dr Vesna Vuleković.

Кako je napomenula, ovaj tip vakcine je u upotrebi već godinama u evropskim zemljama zbog nekritične upotrebe antibiotika, ali i same sposobnosti bakterija da se prilagođavaju, odnosno stvaraju rezistenciju. Zato postoji realna mogućnost da će u budućnosti biti sve manje lekova kojima će se lečiti bolesti izazvane streptokokom pneumonijom poput upale pluća, meningitisa i slično.

Vakcina Synflorix štiti najmlađe od bronhitisa, sepse, meningitisa, upale srednjeg uha i pluća. U svetu, od posledica navedenih bolesti godišnje umre oko pola miliona dece do pet godina.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan