Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja "Novi Sad"

Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja "Novi Sad"

Danas, 14. oktobra, u Dom zdravlja "Novi Sad" distribuirano je 8.000 doza vakcine protiv gripa. Distribucija po svim odeljenjima je počela odmah, javljeno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako se navodi u saopštenju, u celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "SPLIT" vakcine. Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

• svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

• svim osobama starijim od 65 godina života

• svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

• svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

• licima zaposlenim u javnim službama

– Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom – navode u Domu zdravlja "Novi Sad". 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja astrologija zagađenje vazduha isključenja struje servisne informacije novi sad Spens sremska kamenica elektrovojvodina zodijak klinika za ginekologiju i akušerstvo saveti zdravlje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište betanija bez vode horoskopski znaci raspored sahrana novi sad bebe isključenje vode jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad matičar novi sad magla zbor građana horoskop vlada srbije novorođenčad dnevni horoskop