Valentina Pavličić, glumica: Pozorište i ekologija, jedna duša u dva tela

Valentina Pavličić, glumica: Pozorište i ekologija, jedna duša u dva tela

Sagovornica je umetnička direktorka Pozorišta "Čarapa" i koordinatorka Limenka teatar festa.

Pozorište za decu je tvrđava koja odoleva raznoraznim izazovima. Ono je jedan od načina da decu edukujemo i o ekologiji na primer – reči su naše sagovornice koja Novosađane poziva na Limenka teatar fest, jedinstven spoj pozorišta i ekologije.

Valentina Pavličić glumica je Pozorišta na Terazijama i umetnička direktorka Dečjeg pozorišta "Čarapa" koje krajem ovog jula u Novom Sadu (od 24. do 28.) organizuje Limenka teatar fest, jedinstven festival za decu i mlade u kojem su pozorište i ekologija jedna duša u dva tela.

Pavličić je dete novosadske Akademije umetnosti. Završila ju je u klasi profesora Bore Draškovića, Odsek glume i multimedijalne režije, a klasići su joj između ostalih bili: Gordana Jošić Gajin, Jelena Antonijević, Olivera Stamenković, Robert Kolar, Marijana Prpa Fink...

U svom matičnom pozorištu Pavličić je igrala u mnogim predstavama: "Flashdance", “Mr.Dolar”, “Briljantin”, „Cigani lete u nebo“, “Pop Ćira i pop Spira “, “Violinista na krovu”,„Hamlet“, „Narodni poslanik“, „Ljubavno pismo“... Režirala je i niz predstava za decu, od “Pinokija” i “Palčića” do “Devojčice sa šibicama i “Kako su drvo i cvet spasili svet”, predstave koju će Pozorište “Čarapa” izvesti na Limenka teatar festu. Pavličić se između ostalog bavi i sinhronizacijom crtanih filmova, a ovog jula upoznaćemo je i kao selektorku i koordinatorku Limenka teatar festa koji u Novi Sad dovodi predstave iz Srbije i regiona – Makedonije, Hrvatske, Republike Srpske. Razgovor je počeo pričom o tome kako je nastao ovaj festival...

Kako se rodio Limenka teatar fest?

Nastao je kao korak dalje u razvoju programa projekta Limenkica ulaznica koji postoji od 2009. godine. Dečje pozorište “Čarapa”, Udruženje Eko art i Škola plus idejni su tvorci ovog projekta koji već 13 godina okuplja decu, roditelje mlade, bake deke i širu populaciju na svojim programima kojima je cilj da edukuju decu o zaštiti životne sredine i reciklaži, a sve kroz pozorištnu umetnost za decu. Kroz ovaj projekat je za 13 godina prošlo skoro 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je preko pola miliona limenki za piće.

Osnovna karakteristika ovog programa je da se ulaznice za našu manifestaciju ne plaćaju novcem, već praznim, iskorišćenim limenkama. Ko donese pet praznih limenki za piće - dobija novčić, odnosno alu-coin. Alu-coinom deca kupuju ulaznicu za našu manifestaciju tokom koje će u pet dana biti izvedeno devet izvrsnih predstava iz Srbije i regiona. U Kulturnoj stanici Eđšeg, gde se predstave igraju, deca i njihovi roditelji će moći da učestvuju i u zabavno-edukativnom pretprogramu.


Šta deca dobijaju ovim festivalom?

Uz sjajnu zabavu koja ih čeka i mnogo toga korisnog što će čuti, deca najčešće zapamte jednu od mnogih pouka: kada donesu i recikliraju – samo - jednu praznu limenku za piće, doprinesu da se uštedi toliko energije da tri sata mogu besplatno da gledaju crtaće na TV. Uz to, čeka ih devet sjajnih predstava.

Kako deca da dođu do praznih limenki?

Najjednostavniji način je – a to govorim svima koji nam se jave i kažu da oni ne piju pića iz limenki, da uđete u prvi kafić – a njih 70 odsto toči piće iz limenki koje potom bacaju u smeće, obratite se ljubazno konobaru i zamolite da vam sačuvaju limenke koje bi inače bacili. Predveče dođete i pokupite limenke. Imaćete ih toliko da ćete moći da gledate sve predstave na festivalu. Takođe, ako neko slavi rođendan, pa bude posluženo piće iz limenki, može da sačuva prazne limenke za vas. Možete da postavite i neku kutiju u vašoj zgradi i napišete poruku komšijama: “Drage komšije, molim vas da ne bacate prazne limenke u smeće, već u ovu kutiju. Hoću da idem na Limenka teatar fest. Ako nam se javite, i mi možemo da vam dostavimo jednu takvu kutiju.”

Šta je alu-coin i šta se sve deca njime mogu da kupe na festivalu?

Alu-coin je prva društveno odgovorna valuta. Sačinjena je od aluminijuma, napravljena je zapravo od gornjeg dela limenke koji ima otvarač. Na njemu je poseban žig i za decu je jako atraktivan. Kada donesu limenke, naši ih volonteri prebroje i zamene adekvatnim brojem alu-coina. Za alu-coine deca kupuju ulaznicu za festival i razne druge zanimljive stvari u Limenkica šopu: u Limenkica knjižari dobre knjige, a u Limenkica svaštarnici olovku sa semenom drveta, torbu od recikliranog materijala, blokčić od recikliranog papira, itd...


Šta vam je bila ideja kad ste krenuli u potragu za predstavama? Šta je njihov zajednički imenitelj?

Ideja je bila da napravim mozaik slika u kojem će svaki delić imati svoju boju i biti zato nezamenjiv. Jedna predstava za decu od dve godine govori o ljubavi, a ispričale su je dve zaljubljene cipelice. Druga, koja takođe govori o ljubavi, obraća se tinejdžerima. Njima o ljubavnim mukama i bračnom odnosu govore dve ruke, ženska i muška. Treća predstava govori o tome kako drvo i cvet mogu da spase svet, o tome zašto bi deca u budućnosti mogla da prestanu da rastu i počnu da se smanju ako danas posečemo šume. Jedna predstava na festivalu podseća nas zašto je Nušićev humor bolji od svih fazona koji se mogu naći na Jutubu. Tu je i luda energija predstave “Lepotica i zver” u kojoj nas baletski igrači pozivaju da budemo fizički aktivni, da svojim telom izrazimo sve emocije. Potom ćemo se zahvaljujući predstavi “Jovanče i Marika”, odnosno “Ivica i Marica” podsetiti zašto je važno biti snalažljiv i kako nas ljubav i međusobna briga čine jačima, te kako da razlikujemo dobro od zla. Klasična bajka “Cvrčak i mrav” učiće nas da budemo vrednice, a ne lenčugice. Biće tu i predstava u kojoj će divne lutke pričati bajke o guski na Meseci, te priča o tome kako odrastaju deca čiji su roditelji prezauzeti, zbog čega propuštaju predivne zajedničke trenutke. To je ceo kaleidoskop tema koje mogu da zainteresuju svakoga, a zajednički imenitelj im je da imaju umetnički pristup važnim temama koje su prilagođene različitim uzrastima dece.

Kakvo vam se čini pozorište za decu danas, a kakvo bi trebalo da bude?

Pozorište za decu danas je kao tvrđava koje odoleva naletima digitalnih i svih drugih elektronskih medija. Napori mnogih umetnika koji se posvećuju odbrani te tvrđave su za svaku pohvalu i ja bih zbog toga pohvalila sve svoje kolege.

Limenka teatar fest šalje snažnu ekološku poruku: da li je važnije da je shvate deca ili njihovi roditelji?

Mi verujemo u to da su deca i roditelji kao spojeni sudovi u fizici. Ko god da prvi usvoji neko znanje ili naviku - preneće onom drugom. Da li su to deca ili roditelji, potpuno je svejedno i zato se ovaj festival i obraća baš svima: deci, roditeljima i širokoj populaciji. Zato pozivam decu, roditelje, bake, deke, komšije, prijatelje, sve one koji se zadese od 24. do 28. jula u Novom Sadu, da dođu na Limenka teatar fest u Kulturnu stanicu Eđšeg, da se tamo zabave i nauče mnoge korisne stvari o ekologiji i životu uopšte. Pozivam Beograđane i žitelje drugih gradova da dođu na festival. Sada ide brzi voz i lako se i brzo stiže do Novog Sada. Dva sata pomno kreiranog programa za decu vredno je dolaska, Novi Sad je divan grad i za šetnju, i sve zajedno može da bude neka lepa uspomena koju će pamtiti i deca, i roditelji.

Predstave Limenka teatar festa:
“Guska na mesecu”, “Kad su drvo i cvet spasili svet”, “Lepotica i zver”, “Bračne muke iz vizure ruke”, “Mali veliki princ”, “Jovanče i Marika”, “Zaljubljene cipelice”, “Cvrčak i mrav” i “Sumnjivo lice”.

 

Više detalja o festivalu OVDE. 

Autor intervjua: Snežana Miletić

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan