Vantelesna oplodnja donosi blizance i trojke

Vantelesna oplodnja donosi blizance i trojke

U novosadskom porodilištu svake godine se rodi, u proseku, između 160 i 170 pari blizanaca, a u desetak porođaja budu rođene trojke.

Najčešće su to deca začeta u postupku vantelesne oplodnje, a roditelji su na njih čekali godinama. Međutim, zbog godina majke i drugih faktora, svaka od tih trudnoća smatra se rizičnom i zahteva češće kontrole, a ako je moguće i planiranje porođaja.

– Sama trudnoća je atak na organizam, a kada majka nosi dvoje dece, onda je to dvostruki atak. Rizik u ovim trudnoćama je i mogućnost prevremenog porođaja, zatim rađanje nezrele dece, kao i dece koja posle rođenja u većem procentu zahtevaju duži boravak u porodilištu, nego kod dece koja su rođena u jednoplodnim trudnoćama - kaže za "Dnevnik" upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine dr Dragan Stajić.

Od ukupnog broja dece začete u postupku vantelesne oplodnje oko 30 odsto su blizanci. Dr Stajić kaže da se dešava i da se blizanci dobijaju prirodnim začećem, a kod tih trudnica se uvek beleži pojava blizanačkih trudnoća u porodici.

– U razgovoru sa ženama koje su spontano začele gemelarnu trudnoću uvek se utvrdi da postoji genetski osnov za to, jer neko u porodici već ima blizance - navodi Stajić.

Žene koje imaju višeplodne trudnoće češće posećuju lekare tokom trudnoće, idu na bolovanja, dobijaju terapije, često moraju da budu na održavanju trudnoće i leže. Na lekaru je da prepozna koja je trudnoća zaista rizična. Trudnice koje začnu iz ciklusa vantelesne oplodnje, najčešće su starije i imaju više od 30, a neretko i više od 40 godina.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored ispraćaja i sahrana Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana sahrane servisne informacije novi sad elektrovojvodina matičar novi sad RHMZ servisne informacije gradsko groblje novosađani horoskop restorani novi sad isključenje vode bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe novorođenčad betanija raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija