Vantelesna oplodnja: Starosna granica sve većem broju parova postaje problem

Vantelesna oplodnja: Starosna granica sve većem broju parova postaje problem

Država odnedavno finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, ali još nije promenila gornju starosnu granicu za ostvarivanje tog prava.

U postupak vantelesne oplodnje o trošku države i dalje mogu da uđu samo žene do 40. godine. Kako "B92" prenosi, uveliko se razmatra mogućnost da se ta granica pomeri na 41.

Samo jedna godina, za one koji čine sve što mogu da postanu roditelji znači mnogo. Dugogodišnja borba i višestruki pokušaji lakše se podnose kada država preuzme troškove i od nekoliko hiljada evra. Starosna granica sve većem broju parova postaje problem.

- Ne treba da gledamo na budžet jer živimo u zemlji čiji narod izumire. Stvarno ne razumem u čemu je razlika između 40 i 41 godine - rizik postoji uvek. Tamo gde postoji mogućnost, treba pružiti masimalnu šansu da se dobije porodica – kaže Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

U dilemi da li povećati broj pokušaja ili pomeriti starosnu granicu za vantelesnu oplodnju, domaći zdravstveni sistem opredelio se za prvo pitanje. O drugom se još razmišlja.

Ministarstvo zdravlja će ispoštovati svaku odluku koju po ovom pitanju donese radna grupa sastavljena od stručnjaka u ovoj oblasti, jer je to pre svega stvar struke. Ministarstvo zdravlja je, podsećamo, iniciralo da se uključe i privatne klinike u proces besplatnih VTO pokušaja a intenzivno se radi i na proširenju kapaciteta državnih klinika za ovu oblast.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

 Razmatra mogućnost da se ta granica pomeri na 41

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan