VANUK nije u skladu sa Ustavom

VANUK nije u skladu sa Ustavom

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture (VANUK), koju je 2015. godine reosnovala pokrajinska skupština sa tada vladajućom većinom DS-SVM-LSV. Odluku u kojoj konstatuje da osnivanje VANUK nije u skladu sa Ustavom Srbije, USS je doneo pre dva dana, 22. maja.

- To znači da je USS potvrdio ono o čemu smo pričali od momenta osnivanja Javne ustanove VANUK – rekao je u utorak šef poslaničkog kluba SNS u pokrajinskom parlamentu Milenko Jovanov. - Osnivanje te ustanove bio je pokušaj režima Bojana Pajtića da zaobiđe raniju odluku kojom je VANUK već proglašen neustavnim.

Kako "Večernje novosti" prenose, Jovanov je podsetio da je USS već ranije opovrgao pokrajinski Statut i zakon o nadležnostima, te da je najnovijom odlukom o VANUK stavljena tačka "na sve antiustavne avanture Pajtićevog režima".

U minule gotovo četiri decenije, od osnivanja 1979. godine do danas, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti jednom je bila ugašena pa oživljena, a u tri navrata je menjala ime (VANU, ANKUV, VANUK). I pre ove poslednje odluke USS, prestala je praktično da postoji zbog finansijskih problema koje nisu rešili njeni osnivači iz prethodne pokrajinske vlasti.

Pošto je Ustavni sud Srbije 2012. godine osporio VANU finansiranje iz pokrajinskog budžeta, tadašnja vlast u Vojvodini, predvođena demokratama, našla je rešenje u preimenovanju u naučno društvo ANKUV, prenose "Večernje novosti".

No, sredstva su slabo pristizala, pa naučno društvo nije radilo. VANUK nije uspeo ni da se registruje jer je Privredni sud u Novom Sadu zatražio od Vlade Srbije da odluči da li se on može upisati u registar. U međuvremenu je direktor VANUK Uglješa Belić podneo ostavku, ogorčen što tadašnja vlast na čelu sa DS, nije povukla potrebne poteze da ono što je osnovala i proradi.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan