Vazduh u Gradu neznatno zagađen, ipak predložene mere za poboljšanje

Vazduh u Gradu neznatno zagađen, ipak predložene mere za poboljšanje

Kvalitet vazduha u Novom Sadu zadovoljava normative, s tim što se na godišnjem nivou beleži porast čestica prašine u kojima se nalaze produkti sagorevanja goriva, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Kako bi se kvalitet vazduha u pokrajinskoj prestonici podigao na viši nivo, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, predložila je različite mere, koje čekaju saglasnost resornog Ministarstva.

Iako je prema parametrima novosadski vazduh svrstan u prvu kategoriju, što znači da je čist, ili neznantno zagađen, jedan od glavnih njegovih zagađivača jeste saobraćaj. Shodno tome, merenja pokazuju, da su, kao i u većini većih evropskih gradova, u vazduhu prisutne čestice sagorevanja goriva.

"Nemamo problema sa gasovima, nemamo problema sa sumpor dioksidom, ali s vremena na vreme se pojavi na dnevnoj varijanti skakanje gasa azot-dioksida, koji je opet vezan za sagorevanje i za klimatske promene kojima smo svakako svedoci", rekla je Sanja Bjelović, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u procesu je donošenja Plana kvaliteta vazduha, koji bi kvalitet vazduha u Novom Sadu trebalo da podigne na viši nivo. Plan, koji čeka saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine, sadrži određene mere, među kojima su povećanje pešačke zone, i više zelenila.

"Kada je industrija u pitanju, to je optimizacija procesa proizvodnje industrije koja se nalazi na teritoriji našeg grada, a samim tim i podsticanje na što veći prelaz na obnovljive izvore energije i korišćenje nekih alternativnih goriva, kako u saobraćaju, tako i u objektima za zagrevanje", rekla je Elma Bjelica, Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Merenje kvaliteta vazduha u Novom Sadu sprovodi se od 1972, i radi se na tri nivoa. Jedan je u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine, a meri se i na pokrajinskom odnosno republičkom, kao i na lokalnom nivou.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jelena

  pre 262 dana i 22 sata

  Информације нису тачне. Цела зима ваздух у Новом Саду је веома сиромашан. Не можете изаћи без маске! Посебно за децу и труднице. Зими, погледајте овде: https://aqicn.org/here/

  Oceni komentar:
  0
  0
bebe novorođenčad novi sad zdravlje nova godina Republički hidrometeorološki zavod smanjen pritisak vode betanija vremenska prognoza novosađani novosadsko porodilište elektrovojvodina Novo naselje vojvodina ns seme servisne informacije novi sad OK Vojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija isključenje grejanja JKP Gradsko zelenilo bez vode Isključenje struje isključenje vode prognoza vremena bez grejanja odbojkaši vojvodine Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana sneg bez struje