Vazduh u Novom Sadu i dalje uzrok oboljevanja, ali je bolji nego u drugim gradovima

Vazduh u Novom Sadu i dalje uzrok oboljevanja, ali je bolji nego u drugim gradovima

Novi Sad je prošle godine prešao iz treće u prvu kategoriju kada je reč o kvalitetu vazduha, ali i dalje postoje brojni problemi, zaključak je današnje panel-diskusije "Kakav vazduh udišemo".

Član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić poručuje da je problem što se u podacima nadležnih nalazi vrlo malo informacija, a to su samo podaci sa merne stanice u Rumenačkoj, prenosi portal 021.rs.

Ako uporedite to sa Beogradom koji ima 10 mernih stanica, videćete da tu možda nešto i nije u redu. Prema podacima koje mi imamo, na mernoj stanici u Rumenačkoj već 34 prekoračena srednja dnevna vrednost propisana zakonom. Fali samo jedan dan da bi prevazišli taj dozvoljeni broj dana koji iznosi 35 – poručuje Lekić.

Takođe, on smatra da ipak Novi Sad i Vojvodina imaju nešto bolju situaciju od ostatka Srbije kada je reč o kvalitetu samog vazduha.

Ne možemo pričati o tome da je vazduh super, ali o tome moraju da brinu donosioci odluka. Mogu da navedem primer Bora, gde je višestruko prekoračena vrednost dozvoljenih štetnih čestica u vazduhu. Taj izveštaj je završio u Vladi, ali niko ništa nije preduzeo. Ja im poručujem, gospodo vi ne radite ništa na poboljšavanju kvaliteta vazduha – zaključio je Lekić.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Sanja Bjelojević građanima poručuje da prate indeks kvaliteta vazduha na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine i predstavlja uputstvo kako da se ljudi ponašaju.

Bez obzira na to što Novi Sad ima kvalitet vazduha prve kategorije, naša istraživanja pokazuju da isti ipak doprinosi oboljevanju stanovnika od hronične opstruktivne bolesti pluća, bolesti srca, bolesti krvnih sudova mozga, a desetogodišnja izloženost novosadskom vazduhu povećava rizik od nastanka tumora pluća kaže Bjelojević.

Ona dodaje da u novosadskom vazduhu postoje neke materije koje prelaze dozvoljene vrednosti, te otprilike šest do osam odsto naše populacije može imati zdravstvenih problema zbog postojećeg kvaliteta vazduha.

Takođe, ona apeluje na ljude da što više voze bicikle i da koriste ostale načine transporta koji ne utiču na zagađenje, piše portal 021.rs.

Bjelojević smatra da kada bi se veliki deo novca i budžeta opredelio na odlaganje otpada, da bi bio urađen veliki deo posla u rešavanju problema zagađenja koji danas imamo.

Da ne treba dizati paniku među narodom, a da s druge strane treba videti kako unaprediti sam kvalitet vazduha u Novom Sadu smatra v.d. načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

Nije poenta reći da je Beograd ili neki drugi dan bio najzagađeniji na svetu. Moramo ukazati i građanima, ali i donosiocima odluka, šta da urade da doprinesu boljem kvalitetu vazduha – navodi Branković.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Dragan Đurica kaže da se na ovu temu svakako mora pričati, ali da se na istu temu pričalo i 90-ih godina, i 2008, i sada, a da se suštinski ne menja puno toga.

Zakon o zaštiti vazduha mora da se menja, to svi znaju. Mi ćemo ove godine doneti nacrt o poboljšanju kvaliteta vazduha i to je super. Za šest meseci ili godinu dana doćiće do izmene Zakona na Republičkom nivou i mi neke stvari iz Nacrta nećemo moći da sprovodimo – kaže Đurica.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Saska

  pre 962 dana i 14 sati

  U Beogradu je nepodnosljivo.Mislim da je svake godine sve gore zagadjenje.Uvece ne moze da se izadje napolje,tj bolje je da se ne izlazi napolje.Pre dve godine sam morala da kupim neki fotokataliticki precisicvac vazduha za stan,to nas je spasilo.

  Oceni komentar:
  0
  4