Vazduh u Novom Sadu ocenjen kao "veoma zagađen" (FOTO)

Vazduh u Novom Sadu ocenjen kao "veoma zagađen" (FOTO)

Kvalitet vazduha u gradu ponovo je, posmatrajući satne vrednosti, bio ocenjen kao veoma zagađen tokom utorka, što se moglo uočiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Kako piše "Dnevnik", vazduh u Novom Sadu ni tokom prethodnog meseca nije bio zadovoljavajući, tačnije, u novembru on nije odgovarao postojećim dnevnim nacionalnim normativima u pogledu koncentracije sumpor-dioksida, azot-dioksida, prizemnog ozona, suspendovanih čestica PM10, olova u suspendovanim česticama PM10 i ugljen-monoksida na svim mernim mestima, osim na uglu Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića. Na toj mernoj stanici je tokom tri dana utvrđeno prekoračenje granične i tolerantne vrednosti za čestice grube prašine. To su pokazali rezultati merenja kvaliteta vazduha koje sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, navodi novosadski dnevni list.

Prof. dr Sanja Bijelović, lekar specijalista higijene, izjavila je u srredu na konferenciji za medije da je povećana količina čestica prašine dominantno uzrokovana saobraćajem, ali da je nastala i klimatskim promenama, tj. zbog povećane vlažnosti vazduha i nedostatka vetra. Ipak, ona je naglasila da je normativ praćenja kvaliteta vazduha u Novom Sadu baziran na 24-časovnim vrednostima, koje su relevantne, za razliku od onih koje se mogu naći na drugim bazama podataka, koje se odnose na satne vrednosti, prenosi "Dnevnik". 

– Ako je vazduh u kategoriji "jako zagađen", to znači da je više prašine u vazduhu i zbog toga ćete više kijati, kašljati i imati veći rizik od nekih alergena koje ćete s tim udahnuti – rekla je dr Bijelović, dodavši da oni koji imaju neku bolest pluća i srca treba da izbegavaju izlaganje zagađenom vazduhu.

U nastavku, pogledajte fotografije snimljene u utorak ujutro u blizini kružnog toka na Bulevaru Patrijarha Pavla.


Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan