VEĆ ISKORIŠĆENI KODOVI: Novi problemi sa nagradnom igrom "Uzmi račun i pobedi"

VEĆ ISKORIŠĆENI KODOVI: Novi problemi sa nagradnom igrom "Uzmi račun i pobedi"

Izgleda da su stanovi koji se dele u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" vrlo primaljive nagrade, jer sve više građana skuplja fiskalne račune iz prodavnica i učestvuje u njoj. Međutim, od početka cele priče mnogi su nailazili na razne probleme, a sad su se pojavili i – neki novi.

Ove godine, nagradna igra po prvi put ne podrazumeva slanje koverata sa računima, već građani putem aplikacije skeniraju račune i na taj način stiču pravo na učešće. E, upravo je tu i dolazilo do određenih problema, a izgleda da se oni i dalje nižu.

Već smo pisali o tome kako su neki od učesnika imali probleme sa registrovanjem računa, odnosno sa skeniranjem kodova. Sada se, sudeći po pisanjima na društvenim mrežama, pojavila nova problematika.

Da li se i vama dešava da vam po raznim prodajnim mestima prodavci već iskoriste kod za unos povodom nagradne igre? Dobijete fiskalni račun, sve ok, ali kad probate da skenirate, piše da je iskorišten – požalila se jedna od Novosađanki na Fejsbuk grupi.

Većina onih koji su komentarišu tvrdi da je to nemoguće, jer trgovac nema kada da iskoristi kod od računa koji je tog momenta izdao, a mnogi su naveli i to da od nove fiskalizacije ne postoje kontrolne trake.

Ipak, izgleda da naša sugrađanka nije jedina koja je doživela to da kod koji je unela bude već iskorišćen.

Meni se desilo. Suprug je kupio nešto, došao kući nakon sat i po, ja ukucam račun i dobijem poruku da je već iskorišćen. Račun jeste fizički bio kod nas, ali u programima za fiskalne kase postoji baza podataka svih računa sa PFR brojevima i vremenom izdavanja, tako da itekako neko može da zloupotrebljava podatke – tvrdi još jedna žena.

Ređi su oni koji su posumnjali u poštenje trgovaca, jer smatraju da oni nemaju ni vremena ni nadrealnih moći za tako nešto, a sam problem opravdavaju lošom aplikacijom, koja je već koji put pokazala razne mane.

Takođe, mnogi pri unosu pobrkaju slovo O i cifru 0, što isto može da dovede do neprihvatanja koda, ali ta je problematika, kako se čini, većini već poznata.

Određeni učesnici u ovoj temi naglasili su da im nisu prolazili računi sa nekih trafika ili iz određenih trgovinskih lanaca, a šuška se da ti računi nisu prošli u Poreskoj.

Po Zakonu o fiskalizaciji, dozvoljeno je da fiskalna kasa privremeno radi i u oflajn režimu (bez veze sa internetom), u kom slučaju račun neće biti registrovan u sistemu Poreske uprave u datom trenutku. Međutim, poreski obveznik je dužan da u roku od pet dana od datuma izdavanja računa prosledi podatke o tom računu Poreskoj upravi, nakon čega se račun može smatrati ispravnim i uneti u aplikaciju. Ukoliko i nakon isteklog roka račun nije registrovan u Poreskoj upravi, možete prijaviti nepravilnost telefonom na brojeve 011/361 99 00 ili 011/347 90 61 ili putem linka – glasi objašnjenje u vezi sa poslednjom temom na sajtu ove nagradne igre, a pod odeljkom Najčešća pitanja.

Upravo preko tog linka možete postaviti pitanje u vezi sa nejasnoćama ili potencijalnim problemima oko učestvovanja, ukoliko ona već nisu postavljena, a odgovor organizatora objavljen.

U svakom slučaju, oni najuporniji koji kibicuju na glavne nagrade u vidu stanova ne odustaju, ali verujemo da će mnogi, usled komplikovanosti, dići ruke od učešća.

Podsetimo, ovu nagradnu igru, da bi motivisala građane da uzimaju fiskalne račune i tako pospeše borbu protiv sive ekonomije, u saradnji sa NALED-om, organizuje Vlada Srbije.

Kakva su vaša iskustva sa učešćem u pomenutoj nagradnoj igri?

Oceni vest:
20
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Snežana

  pre 40 dana i 5 sati

  Да, све рачуне ручно уносим, компликовано. А гомилу рачуна не могу уопште јер нису стигли до пореске..ипак играм хех...

  Oceni komentar:
  10
  43
 • Ruža Damilovac

  pre 40 dana i 5 sati

  golgote sa unosom Ja sa, SVEGA 3 (TRI) računa uspela da ubacim pute, SKENIRANJ i to prva tri koja sam unela na početku svoje golgote unosa "ručno". Da li je do telefona ili ne, ne znam ALI ČULA SAM DA SE MNIGI ŽALE DA IM NE USPEVA TA OPCIJA. Ima li tu neke "CAKE" KAKO DA OLAKŠAM SEBI?

  Oceni komentar:
  8
  29
 • Lela

  pre 40 dana i 4 sata

  I ja sam imala isti problem, do aplikacuje je. Sat vremena posle prodavnice ukucam podatke I kaze da je iskoriscen racun. Posle dva dana sam ga pronasla na spisku svojih unetih kodova. Dakle prihvatio ga je odmah a dao informaciju da je iskoriscen.

  Oceni komentar:
  5
  22
 • Joca

  pre 40 dana i 3 sata

  Blago Vama dragi sugrađani koji ni pored već pisanih tekstova sa ovom tematikom (minimum 30 dana) i raznim problemima ne verujete sami sebi i uporno pokušavate da skenirate unapred problematični QR Code. Jednostavno programer nije dobro uradio aplikaciju ili je radnja koja ga izdaje izbegava da plati porez (sa svim izgovorima) i tu nema šta da se doda. Sem što Vam skupljaju lične informacije sa svih strana pa će biti posle otkud njima nisajm nikom dao. Izvinite dali Ste i još čete ih davati

  Oceni komentar:
  24
  26
 • Joca

  pre 40 dana i 29 minuta

  Donekle Ste u pravu račun samim tim što je izašao iz fiskalne kase je iskorišćen pošto je programer cca 10 osoba ili 1 osoba, samo taj zna šta je kako napravio da radi (možda automatski nekom njegovom šalje) inaće bi radilo SVE kako treba. Program je kreiran samo da skuplja lične informacije. Zašto gi neko ko dobije QR račun tek tako skenirao (za stan u BG) i slao a drugi koji nemaju registrovanu radnju i ovako nemaju račun. Savremene drukare

  Oceni komentar:
  17
  9
 • Ne bih se složio ja

  pre 40 dana i 11 minuta

  Joco. Programer je dobro uradio aplikaciju. Jer meni kako stavim račun iz Amana ili Maxija odmah očita. A kako stavim neki iz apoteke ili Univera - nema šanse.
  Problem je u štampi QR koda, jeftinim i lošim fiskalnim kasama i RAZMAZIVANjU QR koda odnosno reakciji po ivicama crnog i nakon štampe. Kod loših papira nastavlja se hemijska reakcija i menja QR kod.
  Neko čuva račun 3 dana pre nego ga pokuša ubaciti. QR se izmeni, jer je čitava ta filozofija kratkog trajanja.
  Jako svetlo, ravno držite tel

  Oceni komentar:
  8
  39
 • Snezana Dimitrijevic

  pre 39 dana i 20 sati

  Vecina racuna nemoze da se skenira a kada pokusate rucni unos stize obavestenje da pfr broj nije u odgovarajucoj formi

  Oceni komentar:
  8
  10
 • Razmisljam

  pre 39 dana i 18 sati

  I sam sam imao muke s unosom računa s kioska dok nisam ukapirao zasto nece da bude prihacen.Problem je bio u tom sto se poslednja cifra nije videla ( ili nije bila odstampana u sto sumnjam).Poceo sam nasumce dodavati zadnju cifru iduci od 0 do 9.I verujte mi uneo sam odmah sve racune koje do tad nisam uspeo.Od tada sa tim kioskom nemam problema.Pokusajte i vi pogotovo ako vam posle 24 casa i dalje pise da racun nije stigao u poresku.

  Oceni komentar:
  6
  11
 • BrankoR76

  pre 39 dana i 17 sati

  Desava se da sistem malo zabaguje, da su proverili u svojim racunima , vide li bi da je racun registrovan na njihovom aparatu. Desilo mi se par puta ali to je normalo. Racun koji sam skenirao ,odjednom pokaze da je iskoriscen ali kada proverim u ( moji racuni ) vidim da je skeniran. Jenostavno sistem zabagaju. Vazno je da se digne frka , kao i za bar kod , ako je bar kod izguzvan sigurno nece proci. Sve u svemu sistem radi odlicno.

  Oceni komentar:
  5
  9
 • Joška

  pre 39 dana i 17 sati

  Ja postavim komad stakla na račun i odmah očita. Treba račun da bude skroz ravan. Do sada samo jedan nije uspeo , bio je razmatran.

  Oceni komentar:
  4
  23
 • Milan

  pre 39 dana i 15 sati

  Trgovac kada izvadi račun skenira ga odmah,i onda sa pićem odnese gostu,to se dešava čak na nekim mestima i javno,bez skrivanja,nažalost tako je

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Su

  pre 39 dana i 14 sati

  Kod mene dva problema.Prvi: nijedan,ali bas nijedan racun nije hteo da se skenira,a poslala punu kutiju od cipela,svaki ukucan rucno.Koji paradoks,a? Problem drugi:Postoje racuni koji su recimo iz novembra,decembra,tacno ukucani podaci,a ne prolaze.Dakle do sad su morali u poresku..Aj cao.

  Oceni komentar:
  2
  11
 • Nina

  pre 39 dana i 14 sati

  Zbog nepoverenja ne učestvujem i vise i ne uzimam račune.Nista više ne može da prodje bez zloupotreba a pogotovo igre sa kodovima.Onima koji ih organizuju to izgleda i nije vazno ,a mi pohrlili kao ludi.

  Oceni komentar:
  3
  10
 • Dragana

  pre 39 dana i 13 sati

  Često se dešava da kod ne može da se unese ni ručno. A o skeniranju da i ne govorim. Samo jednom je nekim slučajem jedan kod skeniran. I naravno da je sve to sumnjivo.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Hleba i igara za Serbs

  pre 39 dana i 13 sati

  Sekunda mora da bude tačna. Moguće da nisu sinhronizovani kasa i Poresko. Pa vama odštampa 17 sekundi a Poresko registrovalo 16. I normalno da takav račun nikada "nije stigao".
  Drugo, providan bubanj, kao za loto, uvek će biti sumnja. Jer je poznat trik sa brzim kamerama, (30.000 slika u sekundu) koje odozgo mogu snimiti broj najbliži izvlačenju i softver ga analizirati. Cilj je da se ne izvuče određeni broj, odnosno mlaz vazduha oslabi u tom trenutku. Sve to može biti primenjeno i ovde.

  Oceni komentar:
  9
  2
 • Milan

  pre 39 dana i 13 sati

  Igra namestena ne truditese uzalud.

  Oceni komentar:
  9
  15
 • Relja

  pre 39 dana i 13 sati

  Pa to vam je isto kao pre vise od desetak godina u zvezdama granda ona prevarabjavna s stanovima pa ovo je lopovska drzava . Nema od toga nista sve je cista prevara.

  Oceni komentar:
  4
  6
 • tijana

  pre 39 dana i 13 sati

  Ja prijavila poreskoj, oni me oduvali.Naime, u pekarama u mom mestu nisu jasno upisani PFR brojevi i slova. Cak uopste nije isti prvi i drugi niz.Probala sam sve kombinacije ali dzabe. Malte ne sto mi nisu rekli da sam glupa i da ne znam da kucam.A ja im poslala slike racuna na kom se jasno vidi da se nista ne vidi.Toliko o borbi

  Oceni komentar:
  4
  6
 • tsv

  pre 39 dana i 13 sati

  evo racuna

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Ljubica

  pre 39 dana i 13 sati

  Kod unosa br računa postoje fiskslni rn. koji nisu u redu, tj ja mislim da oni ne odlaze u Poresko to mi je nešto sumnjivo. Recumo kod frizerskih salona rn se ne prihvata oa redovno apoteka dr Max u N Sadu, uvek kaže pogrešni podaci a nisu.

  Oceni komentar:
  4
  2
 • Zeljka

  pre 39 dana i 12 sati

  Sve ok prolazi.
  Kako prodavac moze da skenira racun a pritom ga da kupcu jedino ako ga ne uzme kupac..e ajde ne lupajte vise sve je ok jeste da neki lose ucitavaju ali rucno hoće..ko hoće nek igra ko neće ne mora laz nije 100% nego su ljudi bezobrazni sve im drugi krivi.

  Oceni komentar:
  5
  27
 • Nataša

  pre 39 dana i 10 sati

  Dešavalo mi se da račun pri skeniranju ne bude očitan ali kada ga unesem ručno uvek bude evidentiran..Uglavno je problem bio sa računima gde je kod bio malo izgužvan ...Sve u svemu nema nekih problema...

  Oceni komentar:
  1
  10
 • Daliborka lukic

  pre 39 dana i 10 sati

  I meni neke racune skenira neke moram rucno a dosta ih nije ni prihvatilo tako da neznam sta se desava a probala sam i nakon nekoliko dana pa opet nece pozdrav.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Dragon Mitrevski

  pre 39 dana i 9 sati

  OVAKO APP ILI APLIKACIJA UZMIRAČUN SU NAPRAVILI PREVARANTI .NI NA JEDNOM MODELU POKUŠAŠ DA SKENIRAŠ RAČUN OD 10kom , OD JEDAN DAN PRIHVTI KOD SAMO 1-DNOM ,OD DESET RAČUNA ON REGISTRUJE JEDAN KAMEROM, MORAO SAM 9 RAČUNA RUČNO DA UNESEM.
  NAPRAVITE APLIKACIJU KAKO VALJA, ILI NEMOJTE DA MI TROŠITE VREME I ŽIVCE !!!!!!

  Oceni komentar:
  9
  2
 • Dragon Mitrevski

  pre 39 dana i 8 sati

  MA SVAKI RAČUN NA RAZNIM MOBILNIM SKENIRAO MA "APP" IMA SLOMLJENE NOGEE TAKO RADI ZNAK UPOZORENJA NESTAVLJTE RAZNA SRANJ...⚠️

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Jovan

  pre 39 dana i 6 sati

  POSLAO SAM 5000 RAČUNA I NISAM AMA BAŠ NIKAKAV PROBLEM IMAO.TO ŠTO SELJACI NEZNAJU DA SKENIRAJU I RUČNO UNOSE NETREBA NI DA IGRAJU

  Oceni komentar:
  17
  8
 • FoCi

  pre 39 dana i 4 sata

  Dragi moji, igra je itekako namestena. Razmislite malo bolje, kojoj bi se drzavi ovako nesto isplatilo?? I dalje se izdaje isti broj racuna u Srbiji kao i za proslih 10godina. Pogledajte izjave dobitnika, tekst naucen napamet...
  Druga stvar, kada pise da je racun vec iskoriscen, jeste. Morate ga odmah skenirati ili uneti jer radnici koji rade na kasama, taj racun posle pola sata skeniraju na aparatu koji cuva sve podatke, ne treba njima racun.

  Oceni komentar:
  7
  3
 • NICK KYRGIOS.

  pre 39 dana i 3 sata

  Necu vise da igram vasu glupu nagradnu igru za stanove,ovo je cista namestaljka.Zivela Australia.

  Oceni komentar:
  8
  4
 • Ivana

  pre 39 dana i 3 sata

  I mi veoma često nailazimo na sve ove probleme koje ste naveli .Ipak se uvek nadje način za prevaru

  Oceni komentar:
  1
  3
 • MIODRAG

  pre 39 dana i 2 sata

  I MENI SE BAR 10-TAK PUTA DESILO DA PIŠE ,,DA JE RAČUN VEĆ KORIŠĆEN ILI DA SU POGREŠNO UNETI PODACI,, I POSLE MOJE PROVERE UVEK SE ISPOSTAVILO DA SA POGREŠIO PRILIKOM UNOSA I POSLE MOJE ISPRAVKE SVE JE BILO U REDU.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Hercegovgrad

  pre 39 dana i 1 sat

  Sve je komplikovano,umesto da bude prosto.Kamera retko ocita koji kod,tako da moras da sam ispusujes,a onda se negde be vidi tacno sta je da ki je broj ili slovo ,da li je O ili nula i skicno.Odustao sam od ovih glupisti.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • A što ne bi moglo

  pre 38 dana i 22 sata

  Živela Austrija!

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Dragan Pajic

  pre 38 dana i 17 sati

  Ne skupljam račune, niti igram više
  Mnogo grešaka da bi bile slučajne.

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Providni deo kućišta za CD

  pre 38 dana i 17 sati

  Informacija za sve. Čovek koji nam je napisao za korištenje stakla je u pravu. Izravnava račun i skoro sigurno kod prolazi, ako je dobro odštampan i ako držite ravno telefon.
  Kako mnogi od nas nemaju staklo za ovu namenu, probao sam sa kućištem za CD, providnim delom. Većini od nas je zaostalo negde ovo prevaziđeno čudo.
  Savršeno funkcioniše.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Rodrigo

  pre 38 dana i 12 sati

  Ja ih pozovem sa fiksnog i izdiktiram brojeve
  Funkconiše
  Probajte.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Jasna Bokic

  pre 38 dana i 12 sati

  To radi svaki put u Jagodini covek koji puni boce sa plinom. Udje unutra da donese racun i ukuca ga sebi u telefon pre toga. Srpska posla.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Moso

  pre 38 dana i 10 sati

  Žalosno da ni jedna akcija ne može bez muvaže i ko će znati da li je pravi dobio stan ili je sve varka i ti stanovi ostaju samo njima.
  Jedna cigla ne može da se postavi ispravno.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Kornélia Kovač

  pre 38 dana i 6 sati

  Ja ne mogu registrovati kad tražim kod da se upiše, ne stiže uopšte.

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Ljiljana

  pre 38 dana i 5 sati

  Teška nijedan račun nije skeniran,sve mora da se unosi ručno,prosto kada imate mnogo računa kao moja majka koja ih je sve skupljala,nisam u mogućnosti da joj ručno unesem sve račune treba mi par sati

  Oceni komentar:
  0
  2
 • GORAN

  pre 38 dana i 11 minuta

  Skupio sam 1400 racuna ima li ko vise

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Неред

  pre 37 dana i 23 sata

  Ниједан рачун из ИКЕЕ, Спорт Вижна и понеки из пекаре на Видиковцу нису прошли, неко ни после два месеца од издавања.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Миодраг

  pre 36 dana i 16 sati

  Незнам шта је у питању али имам гомилу рачуна који неће да прођу ни скенирање ни ручним уносом.
  Сто би ре као Веља"Ја мислио да ви краду кате оно ви бре к Р а Д е т е.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Šta nam rade

  pre 30 dana i 22 sata

  Kupujem ja danas u pekari u Danila Kiša,a radnica odmah gužva račun i kao fol čisti sa tezge baca na pod, da bi ga kasnije unosila.
  Ej, gazda! Znaš kad ću ponovo da ti uđem u pekaru? Pa vi igrajte i čekajte stan!
  Kad mu bude pao promet, neka se pita zašto.
  To će sreću da vam donese, otimanje tuđih računa... obavezno.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Ozren

  pre 15 dana i 12 sati

  Aplikacija je super,kase su različitog kvaliteta,traka nije pravilno postavljena,neke su vrlo uske pa kod bude jednim delom,par milimetara neodštampan,farba bleda i sl.
  Nema govora da trgovci skidaju sa njihove trake i igraju za sebe,ako ne funkcioniše skeniranje,unesi ručno,pa ako i tada ne dobiješ potvrdu da je privaćeno,onda prijavi poreskoj,imaš telefon,pa nek ga oni proveravaju.
  Sve sam račune registovao,prihvaćeni,više ih je bilo ručno unešeno iz navedenih razloga.Svi su bili ispravni.

  Oceni komentar:
  0
  1