Veća količina nafte ispuštena u kanalizaciju u Stepanovićevu

Veća količina nafte ispuštena u kanalizaciju u Stepanovićevu

Na ulivnom bazenu, prečistača otpadnih voda u Stepanovićevu, juče se pojavila ozbiljnija količina naftnih derivata, najverovatnije mazuta.

Brzom reakcijom radnika JKP "Vodovod i kanalizacija" koji su zagađenu materiju primetili još u crpnoj stanici, u Ulici Biće Kesića, kanalizacioni sistem nije oštećen, a funkcionalnost prečistača je sačuvana. Sve tri crpne stanice u naselju su morale da se isključe kako bi se opasna tečnost uklonila iz bazena i lagerovala u spremnik za pražnjenje septičkih jama. Skoro pet sati je trebalo ljudstvu Vodovoda da ceo posao završi i sistem ponovo profunkcioniše, a važno je istaći da se u naselju nije osetilo da postoji problem.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, tečnost je uzorkovana i poslata na analizu, a za sada nije utvrđeno iz kog dela ulične kanalizacione mreže je tekućina stigla. Ovakve zagađene tečnosti mogu da oštete prečistač i trajno ugroze njegov rad, pogotovo ako se pojave u većim količinama.

Postrojenje u Stepanovićevu postoji nekoliko godina i prvi put se dešava da je neko iz ovog prigradskog naselja direktno u kanalizaciju prosuo ovakvu tečnost koja se svakako ne odlaže u kanalizacioni sistem. JKP „Vodovod i kanalizacija“ ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u Kovilju i Rumenki, pa se očekuje da žitelji ovih naselja budu i ubuduće obazrivi.

Takođe, poremećaj u radu malih prečistača može da izazove i direktno spajanje oluka s objekata na fekalnu kanalizaciju, koje pri tom prouzrokuje plavljenja javnih površina tokom obilnijih padavina, što nije redak slučaj u prigradskim naseljima.

JKP „Vodovod i kanalizacija“ još jednom apeluje na sve sugrađane, preduzeća i kompanije da ne ispuštaju tečnosti i bacaju predmete u kanalizaciju, kojima tu nije mesto ni po jednom osnovu.

Takvi necivilizovani potezi mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa čak i katastrofa, kojih pojedinci nisu ni svesni jer da jesu, ne bi to radili - zaključuju iz ovog preduzeća.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad 27. novosadski maraton mup novi sad novorođenčad novosadsko porodilište sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana isključenja struje servisne informacije novi sad novosadska policija izmena režima saobraćaja elektrovojvodina bez vode vremenska prognoza novi sad isključenje vode betanija bez struje Isključenje struje novosađani KCV RHMZ Spens raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije Aleksandar Vučić bebe raspored sahrana novi sad jkp lisje