Veće plate za 465.000 zaposlenih u javnom sektoru do kraja godine

Veće plate za 465.000 zaposlenih u javnom sektoru do kraja godine

Izvesno je da će 465.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiti povećanje plata do kraja godine, ali da li će uvećanu zaradu primiti ove ili tek od naredne godine, kao i koliko će to povećanje iznositi –  još uvek nije poznato.

"Politika" podseća da je Fiskalnom strategijom za naredne tri godine predviđeno da zarade porastu po šest odsto godišnje, od 2020. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je već najavio da medicinske sestre mogu da se nadaju povišici od 15 odsto, a naučni radnici i zaposleni u kulturi najmanje 10 odsto.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, proteklog meseca je, iznoseći mišljenje ovog stručnog nezavisnog tela na vladinu "Fiskalnu strategiju 2020–2022. godine", rekao da ove godine u budžetu nema prostora za povećanje plata u javnom sektoru. On ne isključuje mogućnost da se zarade u javnom sektoru povećaju u novembru, tako da to povećanje bude samo za decembar u ovoj godini, što ne bi previše opteretilo budžet. Predsednik Fiskalnog saveta je podsetio da se nikad nije dogodilo da se plate povećaju i pred kraj godine i u januaru naredne, prenosi "Politika".

Ekonomista Jurij Bajec smatra da nije pitanje da li ima novca u budžetu ili da li određene kategorije zaposlenih u javnom sektoru zaslužuju povećanje zarada, naravno da zaslužuju, već da li je to sistemsko rešenje.

Ovde je reč o političkom potezu da se ljudi sa deficitarnim zanimanjima zadrže u zemlji i to se rešava ad hok merama. Izostaje sistemsko uređenje plata i uvođenje platnih razreda, što je dogovoreno sa MMF-om. Od toga ove godine nema ništa, a pitanje je i da li će iduće godine biti završeno. Nerešavanje sistemski važnih pitanja otvara mogućnost da vlada pod pritiskom donosi ishitrena rešenja. To kasnije koči ceo sistem i budžet počinje da škripi, jer su izdvajanja za plate i penzije najveća stavka u budžetu – kaže Bajec.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu "Politike"

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan