Večeras počinje Novi tvrđava teatar u Čortanovcima

Večeras počinje Novi tvrđava teatar u Čortanovcima

Festival Novi tvrđava teatar počinje večeras, 4. jula i trajaće do utorka, 9. jula u Vili "Stanković" u Čortanovcima.

Ovogodišnji festival, šesti po redu, održaće se pod sloganom "Kakvi smo – takvi smo – pozorište zna".

Ukoliko niste na nekoj plavoj morskoj destinaciji, evo prilike da svi zajedno izađemo iz gradske vreve i noć provedemo pod vedrim nebom u Čortanovcima. Gledajući dobre predstave u izboru selektorke i umetničke direktorke festivala Vide Ognjenović.

Predstave se igraju u Vili "Stanković" u Čortanovcima, od 21 sat, samo se "Kavkaski krug kredom" izvodi u SNP-u.

U slučaju kiše, predstave se igraju u Srpskom narodnom pozorištu. Vest o premeštanju predstave stajaće na sajtu festivala već od podneva.

Obezbeđen je prevoz do Čortanovaca. Autobus iz Novog Sada kreće u 20h sa stajališta kod SNP-a. Povratak je pola sata po završetku predstave.
 

Program po danima

Četvrtak, 4. jul
 
"San o Mileni"
Rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac
Produkcija Udruženja umetnika "Artista", Požarevac
 
Najzanačajniji događaji iz života Milene Pavlović Barili, koji se prelamaju kroz prizmu njenih remek dela. Predstava je visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od naših najzanimljivijih umetnica koja je stekla svetsku slavu.
 
Petak, 5. jul
 
"Opsada Venecije"
Reditelj Mikele Modesto Kazarin, inspirisano delom "Opsadno stanje" Albera Kamija
Pozorište "Tudor Vianu", Đurđu, Rumunija
 
"Opsada Venecije" nosi sve poruke sveukupnog snažnog dela Albera Kamija, pre svega glas protiv svakog totalitarnog režima. U maniru komedije del arte, sa groteskom kao glavnim oružjem, ova predstava uplovljava u najdublji deo ljudske duše i kao da kaže trudimo se da se istorija ne ponovi i kultura košta, ali ignorancija košta još više.
 
Subota, 6. jul
 
"Kavkaski krug kredom"
Reditelj Paolo Mađeli po Bertoldu Brehtu
NP Sarajevo
 
Ova predstava posveta je onima koji će se roditi posle nas. Ukazuje na nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine. Samo, imamo li snage da razlučimo laž i manipulaciju od onog što je stvarno? Imamo li snage i zajedničke volje da se izborimo za plemenitije društvo, da ustanemo protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umetnost i slobodno društvo?
 
Nedelja, 7. jul
 
"Ventilator"
Reditelj Jaka Ivanc, inspirisan Karlom Goldonijem
Koprodukcija Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/Ujvideki szinhaz
 
Urnebesna komedija zapleta postavljena kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive - ljubav. Puno muzike i nesporazuma koji se rešavaju na tri, čak četiri jezika. Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator. Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos. Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu.
 
Ponedeljak, 8. jul
 
"Žene iz Troje"
Reditelj Nebojša Bradić, inspirisan Euripidom
NP Priština i Pozorište "Zoran Radmilović" Zaječar
 
Euripidova antička tragedija "Žene iz Troje" priča je o posledicama rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Savremene Troje se danas nalaze u blizini antičke, a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog istoka i Male Azije svedoče o ravnodušnosti koju savremeni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni pravedni gnev zbog gubitka najbližih. Savremeni bogovi, oni koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik.
 
Utorak, 9. jul
 
"Ženidba i udadba"
(U čast nagrađenih)
Studenti II godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd, klasa Vide Ognjenović
 
Uvek izazovni Sterija i njegova "Ženidba i udadba". Prilika je ovo da vidimo šta naša mladost misli o velikom srpskom komediografu, da li smo im još uvek smešni mi sa našim karakterima koje je Sterija tako dobro, rentgenski snimao. Jedan mladoženja, provodadžija, susedi i susetke... To je okosnica priče koja kroz duhovite dijaloge i razigranu mladalačku igru stavlja još jedno ogledalo pred nas.
 
Karte koštaju 700 dinara, cena kompleta je 3.500 dinara, a prodaju se u Gigs Tix-u.
 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan