Večeras počinje primena kovid propusnica, kontrolisaće se QR kod

Večeras počinje primena kovid propusnica, kontrolisaće se QR kod

Obična potvrda o vakcinaciji neće važiti u ugostiteljskim objektima posle 22 sata, već će građani morati da imaju kovid sertifikat.

Priznavaće se i digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih država sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti, piše Alo.rs.

Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade, izjavio je da očekuje da će se interesovanje građana za izdavanje zelenih digitalnih sertifikata povećati od ponedeljka, kada počne kažnjavanje.

Prilikom svake vakcinacije i svakog testa, svi vakcinacioni punktovi i sve laboratorije preko sajta eUprave šalju na mejl adresu osobe digitalni zeleni sertifikat i većina naših građana ga je već koristila letos, kada je išla na letovanje. Ukoliko ga slučajno nemaju mogu da ga odštampaju sa sajta eUprave biranjem opcije preuzimanje digitalnog zelenog sertifikata – objašnjava Grozdić.

Oni koji se ne snalaze na računaru postoji druga opcija mogu otići u poštu, gde će seftifikat biti odštampan svakom, uz odgovarajući lični dokument kojim dokazuje identitet.

Za ulazak u restorane u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata, novi dokument može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu, i oba načina će biti prihvatljiva. Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili testira, nema potrebe da ponovo vadi dokument, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda – naglasio je savetnik premijerke, a preneo "Alo".

On je dodao i da će eUprava uskoro da izradi posebne aplikacije koje će očitavati QR kodove, kao novčanik, gde će građani moći da drže i skladište te podatke.

– Za sada koristimo sistem koji je najjednostavniji za građane i poslovne ljude, a to je da bilo kojim čitačem QR koda skeniranje zapravo vodi na sajt eUprave, gde mogu da se vide svi podaci o nekoj osobi –  rekao je Grozdić.

Za proveru poštovanja mera spremni su i inspektori i komunalni policajci.

Inspektori su u proteklih godinu dana sproveli skoro milion kontrola primene mera protiv korone i napisali više od 9.000 kazni – izjavila je predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka Marija Obradović.

Ona je istakla da su inspektori sada spremni i za kontrolu kovid propusnica, koja počinje danas, a od ponedeljka počinje kažnjavanje.

Ministarka je poručila i da će svih 46 republičkih, pokrajinskih i lokalnih inspekcija nastaviti da vrše nadzor nad primenom antikovid mera. Navela je i da inspekcijski kapaciteti nisu dovoljni za optimalnu kontrolu u ruralnim delovima Srbije, ali da se radi na uvođenju još 1.000 inspektora koji nedostaju sistemu inspekcijskog nadzora.

Da li će važiti testovi iz privatnih laboratorija?

Veliki broj građana koji su se od korone lečili u privatnim zdravstvenim ustanovama, prema sadašnjim pravilima, ne može da dobije zeleni sertifikat, jer se samo testovi iz državnih ustanova nalaze u sistemu eUprave. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će se tokom vikenda razjasniti koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni.

Pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima EU, tako da moramo da ograničimo da svi kovid sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima – kazala je Brnabić i objasnila da će validni biti i oni sertifikati koji će prikazati da osoba ima dovoljnu količinu antitela, što će građani moći da utvrde samo u laboratoriji INEP-a.

Šta vam je potrebno da biste dobili kovid propusnicu pročitajte OVDE.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan