VEČERAS U "ARENI": Novosadska premijera filma "Santa Maria della Salute" (VIDEO)

VEČERAS U "ARENI": Novosadska premijera filma "Santa Maria della Salute" (VIDEO)

Svečana premijera novog ostvarenja Zdravka Šotre zakazana je za večeras u 20.30 časova.

Kako se navodi u saopštenju iz "Arene Cineplex", pred samu premijeru – u vremenu između 20 i 20.15 sati – naši sugrađani imaće priliku da pozdrave aplauzom glumačku i autorsku ekipu ovog filma, koja će se prošetati crvenim tepihom. 

Prema naslovu najlepše ljubavne pesme srpske poezije, nakon tri godine rada na scenariju, reditelj Zdravko Šotra je snimio film koji će dočarati burnu životnu priču Laze Kostića, esejiste i pesnika, autora najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj poezij.

Film "Santa Maria della Salute" prati epohu romantičarskog doba koje je obeležio život i delo Laze Kostića, a pre svega neostvarenu ljubav s mnogo mlađom Lenkom Dunđerski.

Priča o Lazi Kostiću počinje u Veneciji, pred crkvom Santa Maria della Salute, zbog koje se pesnik u mladosti pesmom ljutio na dužda što je za gradnju te crkve posekao silne šume u našim krajevima.

Ovo je emotivna ispovest o najvećoj srpskoj ljubavnoj priči, o odnosu najvećeg pesnika srpske književnosti i mlade, učene, lepe Lenke Dunđerski.  

Film nas vodi kroz život i unutrašnju borbu velikog i „drukčijeg“ čoveka, pesnika, prevodioca, doktora prava, novinara…

U poznom dobu, Lazi će se duh Lenke Dunđerski i crkva Santa Maria della Salute među sobom preplitati i dovesti do stvaranja njegove čuvene pesme.

Film je sniman na lokacijama u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Beogradu,  na Cetinju, u Boki Kotorskoj i Veneciji.

U filmu likove Lenke Dunđerski i Laze Kostića tumače Tamara Aleksić i Vojin Ćetković, a glume i Nebojša Ilić, Aleksandar Berček, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Joakim Tasić, Nela Mihajlović, Srdjan Timarov, Miki Krstović, Svetlana Bojković, Nebojsa Kundačina, Radoje Čupić, Milica Grujičić, Tihomir Stanić... Direktor fotografije je Veselko Krčmar, autor muzike Vojkan Borisavljević, kostimograf Ivanka Krstović, scenograf Dejan Anđelković, montažer Petar Putniković, dok izvršnu produkciju potpisuju Dragan Đurković i Dejan Lutkić

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan