Veći obim vrata kod muškaraca može da ukazuje na zdravstvene tegobe

Veći obim vrata kod muškaraca može da ukazuje na zdravstvene tegobe

Ukoliko vam se dogodi da ne možete da zakopčate dugme od košulje oko vrata, to može da ima velike posledice na vaše zdravlje.

Muškarci sa većim obimom vrata imaju veći rizik od srčanih oboljenja, rezultati su studije iz Brazila. 

U istraživanju je učestvovalo skoro 4.000 muškaraca, nakon čega su istraživači utvrdili da je idealan obim vrata za muškarce 38 centimetara. 

Muškarci čiji je obim vrata veći za samo 2,5 centimetara od prosečne veličine imaju imaju veću šansu da budu rezistentni na insulin, povećan krvni pritisak, povišene trigliceride ili "dobar" holesterol. 

Masnoće koje se nakupljaju oko vrata mogu da prouzrokuju pojavu upalnih procesa koji dovode do nakupljanja viška masti u karotidnim arterijama na vratu, što otežava rad srca, navodi se u studiji. 

Muškarci koji vežbaju često imaju razvijenija ramena i veći obim vrata, ali oni neće imati iste probleme jer je reč o mišićima, a ne o masnoćama

Naredni korak koji bi, dakle, trebalo da napravite jeste da uzmete krojački metar i izmerite obim vrata.  Ukoliko broj bude bio veći od 38 centimetara, dobro bi bilo da zbog prevencije posetite lekara

On će sprovesti sve neophodne analize, izmeriti krvni pritisak, kao i šećer u krvi i holesterol. 

Rezultati studije pokazali su da osobe sa obimom vrata većim od prosečnog najčešće imaju tri ili više puta veći rizik od srčanih oboljenja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija bez vode novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Vreme u Srbiji klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje bez grejanja novorođenčad elektrovojvodina vremenska prognoza zdravlje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu horoskop Republički hidrometeorološki zavod novosadska policija jkp novosadska toplana isključenje vode isključenje grejanja bebe vremenska prognoza novi sad epidemija gripa Spens horoskopski znaci bez struje Elektrodistribucija Novi Sad novosadsko porodilište isključenja struje