Većina državnih službenika na položaju su u v.d. stanju

Većina državnih službenika na položaju su u v.d. stanju

Status vršioca dužnosti trenutno ima 207 državnih službenika na položaju, kažu u Službi za upravljanje kadrovima Vlade Srbije (SUK).

Oni za "Politiku" nisu precizirali koliko ih je ukupno, ali prema ranijim podacima, u državnoj administraciji je oko 370 službenika na položaju. Reč je o pomoćnicima ministara, sekretarima ministarstava, direktorima i drugim rukovodiocima kancelarija, uprava, agencija, inspektorata...

Svih 11 pomoćnika ministra finansija, recimo, u ovom trenutku su u v. d. stanju, kao i sekretar ovog ministarstva i direktori šest od ukupno sedam njegovih uprava. Jedino direktorka Poreske uprave Dragana Marković nema "v. d." ispred svoje funkcije. Vršilaca dužnosti, dakle državnih službenika koje je postavila Vlada Srbije bez konkursa, ima svuda po širini i dubini državne uprave. Primera radi, u Ministarstvu spoljnih poslova su dva pomoćnika, oba vršioci dužnosti, a u Ministarstvu odbrane je jedan – i on je u v. d. stanju, a takve službenike na položaju imaju i u Ministarstvu za evropske integracije, pa i u samoj Službi za upravljanje kadrovima.

Prema izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima iz decembra prošle godine, najkasnije 1. jula je trebalo da prestane v. d. stanje onima koji su do 1. januara bili u tom statusu. U SUK-u kažu da su, povodom toga, pokrenuta 64 konkursa, a očekuje se da će se uskoro pokrenuti postupci za popunjavanje svih položaja. U skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima, osoba se postavlja na položaj nakon sprovedenog internog, odnosno javnog konkursa. A od 1. jula samo oni koji su već zaposleni u državnoj upravi mogu se imenovati za vršioce dužnosti, objašnjavaju u "Politici".

U međuvremenu, postavljenja vršilaca dužnosti se nastavljaju. Tako je, recimo, na 163. sednici Vlade Srbije, održanoj 4. jula, postavljeno tridesetak "ve-dea". Marko Đurić je, naime, opet postavljen za vršioca dužnosti direktora Kancelarije za KiM na šest meseci, a ista rešenja dobila su i tri njegova zamenika i jedan pomoćnik. 

POSLE DEVET MESECI, POLOŽAJ BI TREBAO DA OSTANE NEPOPUNJEN: Prema Članu 67a Zakona o državnim službenicima, do postavljenja državnog službenika na položaj, može biti postavljen jedan ili više vršilaca dužnosti, na ukupni period do najviše šest meseci, bez internog ili javnog konkursa. U ovom članu zakona navodi se, pored ostalog, da u slučaju da konkurs ne uspe, v. d. status može da se se produži 'najduže još tri meseca'. A posle devetomesečnog v. d. stanja, nalaže ovaj član zakona, 'položaj ostaje nepopunjen do postavljenja državnog službenika na položaj u konkursnom postupku', prenosi "Politika".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan