Većina splavova na području Novog Sada radi bez potrebne dozvole

Većina splavova na području Novog Sada radi bez potrebne dozvole

Samo dva splava, od ukupno 18 koji rade duž reke na području grada Novog Sada, imaju dozvolu za korišćenje dela obale i vodenog pojasa na Dunavu.

Saobraćajna inspekcija je za sada nemoćna jer više godina putem javne nabavke traži „vodenog pauka”. U toku je priprema petog po redu oglasa u protekle dve-tri godine.

– Ugostiteljima nedostaju dozvole, koje svake godine treba da ishoduju od Gradske uprave za saobraćaj i puteve radi korišćenja dela obale i vodenog pojasa pa je u toku 16 upravnih postupaka da plovila budu uklonjena prinudno – kaže glavni saobraćajni inspektor pri Gradskoj upravi za inspekcijske poslove Siniša Vujinović. – Smatram da razlog za nelegalan rad više treba tražiti u uslovima koje treba ugostitelji da ispune radi dobijanje dozvole od Grada, nego u iznosu godišnje takse.

Splavovi su, kaže, iz kategorije restorana na vodi, plovila u funkciji turizma, ugostiteljstva i sporta.

– Protiv vlasnika smo više puta pokretali prekršajne postupke, ali, i pored novčanog kažnjavanja, nisu postupali po pravosnažnim rešnjima i sami ih odneli – kaže glavni saobraćajni inspektor Vujinović. – U protekle dve-tri godine imali smo četiri postupka javne nabavke za „vodenog pauka” – plovilo s tegljačem i potiskivačem koji bi nosilo objekte na Dunavu, ali su one uvek obustvljane. Niko se nije javljao na oglase, a javne nabavke su jednostavne. Tražimo samo firmu koja ima plovilo da može da vuče teret.

On naglašava da Gradska uprava za inspekcijske poslove priprema dokumentaciju za novu javnu nabavku uklanjanja plovila i plovnih objekata, i javnu nabavku za čuvanje plovila.

– Ugovor za čuvanje nam je istekao, a imali smo ga s „Lukom Novi Sad” – ističe glavni saobraćajni nspektor Siniša Vujinović.

Po njegovim rečima, vreme je da se animiraju preduzeća koja imaju plovila za vuču da se jave na oglas.

– Bilo je nekih priča o tome da će Grad kupiti „vodenog pauka”, ali je to skupa investicija, najjeftniji košta 350.000 evra – navodi Vujinović.

Autor: Z. Delić

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan