Vedro je, a nebo nije plavo – o čemu se radi?

Vedro je, a nebo nije plavo – o čemu se radi?

Ako provirite kroz prozor i pogledate u nebo primetićete da nije plave boje, barem nije plavo kao što ga pamtimo. Više je sivkasto, iako nema oblaka i kiše u najavi.

Mediji u BiH i Hrvatskoj pišu da, pored zagađenja sa kojima se bore svi gradovi u regionu, to nije jedini problem i razlog zašto nebo nije plavo.

Meteorološkinja Nea Blažević je za N1 objasnila da, uprkos vedrini, građani ne vide plavu boju na nebu. Naime, u pitanju je velika količina pustinjske prašine i peska koji čine da je atmosfera "zamućena", a samim tim vidljivost smanjena.

Nekoliko puta godišnje, a što je potpuno normalna pojava, ovom delu sveta atmosferskim procesima dođe pesak iz Sahare. Zbog toga je vazduh zagađeniji – rekao je Anes Podić iz Eko Akcije, a prenosi "Blic žena".

Ovo je bezopasna i prirodna pojava koja će se nastaviti u narednim danima. Isto tako, ako primetite da je automobil prljaviji nego što jeste, ovo je jedan od razloga.

Oceni vest:
9
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ana

  pre 979 dana i 21 sat

  To su bajke. Da li još postoji neko ko nije čuo za geoinženjering i svesno i namerno zaprašivanje nanočesticama, aluminijumom, stroncijumom...isušivanje zemljišta, uništavanje prirode. Ekocid i genocid traju decenijama.

  Oceni komentar:
  5
  9