Velik broj pogibija na radu, pojedine kompanije ne poštuju pravila o zaštiti i bezbednosti

Velik broj pogibija na radu, pojedine kompanije ne poštuju pravila o zaštiti i bezbednosti

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je danas da je u Srbiji velika smrtnost radnika i da u proseku godišnje na radu pogine 38 zaposlenih.

On je na skupu "Bezbedno i zdravo radničko je pravo", rekao da nesreće i smrtni slučajevi na radu koje su se poslednjih meseci dogodile u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost radnika i sindikata i dodao da je potrebno razmotriti koji je razlog i kako zaustaviti taj trend, prenosi Beta.

Ljubisav Orbović je ocenio da je pozitivno to što neke kompanije brinu o zaštiti i bezbednosti radnika na radu, ali da ima i onih koji takva prava ne poštuju.

Istakao je da neki poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti radnika i angažuju ih po potrebi, tako da radnici nisu spremni za posao, nemaju osnovnu opremu i nisu edukovani o zaštiti na radu.

Prema njegovim rečima, potrebno je uvesti oštre kazne za poslodavce, ali sankcionisati i radnike koji ne poštuju propise.

- Najviše povreda i smrtnih slučajeva dešava se kod radnika koji rade na crno, i to je oko 30 odsto od ukupnog broja slučajeva –  rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Zoran Lakićević izjavio je da je u Srbiji prethodnih godina značajno porastao broj gradilišta.

Istakao je da je broj građevinskih dozvola porastao od 2016. godine za oko 30 odsto, a da je za dve godine broj gradilišta porastao preko 100 odsto.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad betanija horoskop bez vode elektrovojvodina servisne informacije nevreme Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje matičar novi sad bez struje Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad horoskopski znaci gradsko groblje detelinara novosadsko porodilište bebe isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod sahrana isključenje vode novorođenčad jkp lisje novosađani sahrane