Velik broj pogibija na radu, pojedine kompanije ne poštuju pravila o zaštiti i bezbednosti

Velik broj pogibija na radu, pojedine kompanije ne poštuju pravila o zaštiti i bezbednosti

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je danas da je u Srbiji velika smrtnost radnika i da u proseku godišnje na radu pogine 38 zaposlenih.

On je na skupu "Bezbedno i zdravo radničko je pravo", rekao da nesreće i smrtni slučajevi na radu koje su se poslednjih meseci dogodile u Srbiji izazivaju ozbiljnu zabrinutost radnika i sindikata i dodao da je potrebno razmotriti koji je razlog i kako zaustaviti taj trend, prenosi Beta.

Ljubisav Orbović je ocenio da je pozitivno to što neke kompanije brinu o zaštiti i bezbednosti radnika na radu, ali da ima i onih koji takva prava ne poštuju.

Istakao je da neki poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti radnika i angažuju ih po potrebi, tako da radnici nisu spremni za posao, nemaju osnovnu opremu i nisu edukovani o zaštiti na radu.

Prema njegovim rečima, potrebno je uvesti oštre kazne za poslodavce, ali sankcionisati i radnike koji ne poštuju propise.

- Najviše povreda i smrtnih slučajeva dešava se kod radnika koji rade na crno, i to je oko 30 odsto od ukupnog broja slučajeva –  rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Zoran Lakićević izjavio je da je u Srbiji prethodnih godina značajno porastao broj gradilišta.

Istakao je da je broj građevinskih dozvola porastao od 2016. godine za oko 30 odsto, a da je za dve godine broj gradilišta porastao preko 100 odsto.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

zdravlje Spens elektrovojvodina novorođenčad isključenje vode dnevni horoskop magla bez vode servisne informacije novi sad bebe saveti betanija isključenja astrologija matičar novi sad zodijak zagađenje sremska kamenica JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja zbor građana horoskop isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad horoskopski znaci sahrane novi sad novosadsko porodilište zagađenje vazduha