Velika potražnja za dostavljačima, prosek plate 100.000 dinara, a najvredniji zarade i dvostruko više

Velika potražnja za dostavljačima, prosek plate 100.000 dinara, a najvredniji zarade i dvostruko više

U svim većim gradovima u Srbiji traže se vozači dostavljači.

Na jednom od oglasa piše: "Traže se vozači dostavljači. Plata 70.000 dinara, sa vašim autom, skuterom ili biciklom. Gorivo plaćeno."

U isto vreme, muškarci, žene, mlađi i stariji, sa ruksacima na leđima, krstare ulicama Novog Sada i drugih gradova na biciklima, motorima, skuterima, noseći hranu ili neki drugi proizvod na traženu destinaciju.

Statistike nadležnih institucija i portala za zapošljavanje potvrđuju da je ovo zanimanje od početka epidemije korone i vanrednog stanja u našoj zemlji doživelo procvat. Posle buma sredinom prošle godine, ne samo da nije splasnula jagma za ovim radnicima, već posao dostave i kurirskih službi poslednjih meseci beleži ekspanziju. Tražnja za dobavljačima vrtoglavo raste, kao i plate, koje su i dvostruko veće od prosečnih.

Podaci Agencije za privredne registre jasno ukazuju da su se preduzetnici tokom 2020. najviše odlučivali da pokrenu biznis registrovan za pretežnu delatnost pod šifrom: restorani i pokretni ugostiteljski objekti. U minuloj godini registrovano je ukupno 29.810 novih firmi, a njih čak 1.786 je iz oblasti dostave hrane – kaže Miloš Turinski sa internet-portala "Poslovi Infostud".

Osim tri velike kompanije koje traže ove radnike, mnogo ugostiteljskih objekata pokrenulo je svoje službe dostave.

Kako kaže Turinski, osim što taj posao može da se obavlja kao sezonski, što je većina mladih iskoristila da zaradi preko leta, može da se radi i kao privremen, uz ugovore na određeno vreme – na tri, šest, ili 12 meseci, ali i za stalno.

– Plate koje se nude zapravo su povezane sa količinom posla, a poslodavci naglašavaju da mogu da se zarade i dve prosečne plate u Srbiji, pa čak i 200.000 dinara mesečno – navodi on.

Većina dostavljača koristi svoje prevozno sredstvo, dok je posao dostave, kao nekvalifikovanog zanimanja, u ovom momentu plaćen više od mnogih drugih.

Prema studiji Centra za istraživanje javnih politika "Pakleni vozači", krajem prošle godine, na tri vodeće platforme bilo je zaposleno oko 3.000 ovih radnika.

Beograd je glavno tržište za dostavu putem mobilnih aplikacija i većina radnika radi upravo u prestonici. Novi Sad je drugi po redu, sa procenjenih 100 aktivnih radnika dnevno, dok sve platforme prisutne u Nišu zajedno imaju oko 60 radnika.

Da bi se zaradilo 200.000 dinara mesečno, maksimum o kom se govori kada je kurirska plata u pitanju, potrebno je najmanje 300 sati mesečno, a često i mnogo više.

Većina zarađuje u proseku 100.000, a iznosi zavise od kompanije, broja radnih sati i vrste vozila.

Da ova zarada nije laka, svedoči činjenica da konstantno na saobraćajnicama, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi, ima zastoja i velike gužve.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Džaba krečenje

  pre 488 dana i 4 sata

  Ne nasedajte na ove priče. Skoro je pisano o tome u "našim najvećim novinama" i komentari su rekli da su troškovi i drugi problemi oko dostave mnogo veći problem. Radi se o vašem vozilu i svim troškovima, pa i kaznama.
  Postoji razlog zašto postoji stalna potražnja.
  jer nije američki san niti med i mleko.
  Beograđani napisaše da je veća zarada ako radite u trafici, bez troškova.

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Glova

  pre 488 dana i 3 sata

  Smejurija, Glovo daje 25 dinara po kilometru, a na kraju vam i agencija uzme 20% od zarade. Naravno nikakvi doprinosi nisu plaćeni.

  Oceni komentar:
  0
  14