Veliki humanitarni trenig u Kameničkom parku za trudnice obolele od raka

Veliki humanitarni trenig u Kameničkom parku za trudnice obolele od raka

Fejsbuk grupa “Free treninzi Đačko” koja je deo Sportskog društva Novolin održaće, 12. maja u 11 sati u Kameničkom parku, humanitarni trening. Cilj akcije je da se skrene pažnja na prevenciju i važnost rane dijagnostike karcinoma dojke. Takođe, sakupljaće se novac za kupovinu CTG aparata za praćenje srca rada bebe, koji će se donirati Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu, koji obavlja operacije trudnica obolelih od te opake bolesti.

Prema rečima Srboljuba Petkovića jednog od trenera, cilj je da se ukaže na značaj redovnih pregleda.

- Želimo žene da podstaknemo ranoj kontroli, jer starosna granica se pomera i sve mlađe osobe oboljevaju, a nažalost, tu spadaju i trudnice. Institut za onkologiju i radiologiju Srbije je jedan od retkih koji mogu da izvrše operaciju, koja je često neophodna dok je još žena u drugom stanju. Međutim, nedostaje im CTG aparat kojim se prate srčane aktivnosti bebe dok je operacija u toku. Zato smo odlučili da organizujemo humanitarni trening kako bismo sakupili sredstva za kupovinu tog aparata i donirali. Imaćemo u parku označene kutije i svako će moći da ubaci novca koliko želi. Cena te medicinske opreme je oko 220.000 dinara – kaže Petković.

Ideja je i potekla od Petkovića, čija je supruga tokom nedavne trudnoće, morala da se podvrgne operaciji karcinoma dojke.

- Nekih sat vremena dok je na supruzi trajao zahvat, nismo znali da li je beba živa. To je stres za sve, kako za te lekare, tako i za nas. Srećom njena operacija je prošla uspešno i sada želimo da pomognemo svim majkama koje će se ubuduće boriti sa ovom bolešću – rekao je Srboljub.

Borba sa bolešću nije ništa novo za sagovornika portala mojnovisad.com. Tridesetpetogodišnjem Petkoviću pre osam godina dijagnostikovano je retko reumatsko oboljenje (Behtereva bolest) koje mu napada hrskavicu tela i pojedine unutrašnje organe. Lek ne postoji, a samo redovno vežbanje usporava napredovanje bolesti. Tako je pre tri godine nastala popularna Fejsbuk grupa “Free treninzi Đačko”, preko čijih treninga je do sada prošlo više od hiljadu ljudi.

- Ovo nam je treća humanitarna akcija. Prva je bila organizovana za najmlađe iz Dečjeg sela, a druga za decu svratišta. Nadamo se da će se Novosađani ponovo masovno odazvati. U jednom delu Kameničkog parka će biti organizovan trening za odrasle, gde ćemo na kraju imati I malo takmičenje za one koji budu hteli da učestvuju. Pored toga, u saradnji sa animatorima, za decu smo spremili zabavni trening uz druženje sa omiljenim crtanim junacima. Biće tamo Spajdermen, Sunđer Bob, Patrolne šape, Elza i drugi. Program za klince počinje u isto vreme kao i za odrasle, u 11 sati – objašnjava Srboljub.

Ovakvim programom organizatori takođe žele da skrenu pažnju i na veliku važnost razvoja zdravih navika od malih nogu.

- Moja supruga je za mesec dana prošla operaciju karcinoma dojke, carski rez i posle toga je počela da prima hemioterapiju. Da se sve ovo izdrži potreban je jak organizam. Mi vežbamo zajedno i uveren sam da su joj redovni treninzi pomogli – kaže Srboljub Petković.

Društveno odgovorne kompanije podržale akciju. Nekoliko kompanija podržalo je humanitarni trening koji će se održati 12. maja u Kameničkom parku. Zbog toga će učesnicima biti obezbeđeno osveženje, a podeliće se i nekoliko pari slušalica najboljim vežbačima. Organizatori pozivaju sve društveno odgovorne firme da se pridruže akciji.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan