VERSKI OBIČAJI: Danas su Očevi, deco vežite tate

VERSKI OBIČAJI: Danas su Očevi, deco vežite tate

Božić, praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, ukrašen je kod Srba najlepšim verskim običajima. Najavljuje se nizom drugih praznika posvećenih životu, deci i roditeljima. Danas su Očevi.

Nedelja uoči dana rođenja sina božijeg posvećena je Očevima, prazniku koji zaokružuje porodični ciklus započet Detincima pre dve sedmice. Na isti način kao što su vezivali majke, mala i velika deca danas vezuju očeve, prenosi RTS.

Očevi se "dreše" pripremljenim poklonima, koji mogu biti šaka oraha, slatkiši ili nešto krupnije u zavisnosti od mogućnosti ali i tradicije. Ceo dan se provodi u dobrom raspoloženju i slavlju, uz svečani, obavezno posni ručak. Najveći praznik očeva veoma se poštuje, naročito u seoskim sredinama. Podseća koliki je blagoslov biti otac, i telesni i duhovni. I kolika je obaveza, i pred Bogom i pred ljudima, biti primer svojoj deci.

Ponegde je običaj da se obiđu groblja, i upali sveća preminulim očevima i precima, povezujući sve generacije roditelja i dece unazad, do starozavetnih očeva najstarijih vremena biblijske istorije iz predhrišćanskih i hrišćanskih vremena.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan