Veštine kojima svako dete treba da ovlada kako bi bilo uspešno

Veštine kojima svako dete treba da ovlada kako bi bilo uspešno

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i uspešno kada odraste. Zato roditelji uglavnom ne žale novac potrošen na dečije obrazovanje. Da li je dobro obrazovanje međutim presudno za budući uspeh?

Obrazovanje je jako važno, ali postoje još neke stvari koje su važne kako bi dete kasnije u životu postizalo velike uspehe.

Sposobnost da zauzme stav

Ovo je jako bitna osobina koja garantuje uspeh. Odlučan stav je jako važan, pa je poželjno da dete podstičete da ima svoje mišljenje i da se uvek zauzme za sebe i svoje stavove. Naravno, ukoliko nisu ispravni, stavove u životu treba menjati, treba deci to objasniti u suprotnom biće jako tvrdoglava. U porodici treba podsticati slobodu mišljenja, i slušati ono što dete želi da kaže, kako bi razvilo gore navedenu sposobnost.

Koncentracija

Deca često premeštaju pažnju na sadržaje koji su im u datom trenutku interesantni, a u sledećem trenutku se već usmeravaju na nešto drugo. Pokušajte sa decom raditi na njihovoj koncentraciji tako što ćete njima dosadne domaće zadatke iz škole učiniti interesantnim. Na primer, ukoliko vaše dete uči da piše slova, dajte mu slobodu da ih piše kredom na pločniku ili na nekim šarenim papirićima.

Oslanjanje na samog sebe

Što pre vaše dete nauči da neke stvari obavlja samostalno, tim pre će biti puno samopouzdanja. Ohrabrujte decu da se sama oblače, da sama sređuju igračke i nagrađujte ih za takvo ponašanje. Nemojte ih stalno prekoravati ako ne urade ono što ste tražili od njih dobro, već im objasnite kako bi trebalo da urade ono što tražite od njih. Budite strpljivi, i vremenom ćete videti kako su vaša deca sve samostalnija.

Naučite ih da budu timski igrači

Naučite decu da ukoliko budu sarađivali sa drugima i da ukoliko poštuju izvesna pravila mogu izgraditi dobre veze sa ostalom decom. Ukoliko dete nauči da deli stvari sa ostalom decom, razviće jako lepe osobine koje će mu pomoći da kasnije u životu bude uspešno. Kada učite decu timskom radu, nikada ih nemojte upoređivati sa drugom decom, zato što to negativno utiče na njih i stvara im pritisak. Ohrabrite ih pohvalom kada urade nešto timski.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan