Veternički dom: Uskoro počinje obnova izgorelog paviljona

Veternički dom: Uskoro počinje obnova izgorelog paviljona

Skoro četiri meseca Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku je u centru pažnje, jer je u maju u toj ustanovi izbio požar u kojem je jedan štićenik izgubio život. Šta se promenilo od tada i u kakvim uslovima boravi 70 štićenika koji su živeli u zapaljenom krilu, proverila je ekipa RTS-a.

Umesto lopte, kozlića, strunjača – kreveti. I tako je već skoro četiri meseca, otkako je izgorelo krilo doma u Veterniku. Sala za fizičko pretvorena je u spavaonicu, a u njoj trenutno spava oko 50 štićenika. Ostalih 20, iz zapaljenog krila, spava po drugim paviljonima.

Ana Vila, koordinator stručnog rada Doma za decu i omladinu ometenu u razvoju, kaže da se korisnici vraćaju svakodnevnim aktivnostima, uključeni po redovnom planu i programu.

- To ne remeti njihovo svakodnevno funkcionisanje. Sala se trenutno ne koristi za sportske aktivnosti, ali zato su tu postojeći tereni, koji se koriste za sprovođenje svakodnevnih sportskih aktivnosti naših korisnika – kaže Vila.

Od požara, dežurstva su pojačana. Ovih 50 kreveta nadziru četiri negovateljice i jedan stručni saradnik. Uskoro bi ti štićenici mogli da se vrate na staru adresu, jer za dve nedelje, kako najavljuju nadležni, počinje obnova izgorelog paviljona.

Ana Vila kaže da za dve nedelje očekuje početak radova na oštećenom paviljonu.

- Dokumentacija je u pripremi, sredstva za finansiranje su obezbeđena od strane osiguravajuće kuće, a i mnogih društveno odgovornih kompanija koje su se javile nakon nemilog događaja u domu Veternik, kako bi pružili pomoć – rekla je Vila.

Ostaje još da se utvrdi ko je odgovoran. Nakon požara, po nalogu tri inspektora, dva radnika su suspendovana, a sada se čeka kontrolni inspekcijski nadzor.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan