VETERNIK: Dogodine počinje izgradnja 276 stanova za izbeglice

VETERNIK: Dogodine počinje izgradnja 276 stanova za izbeglice

Novi Sad nastavlja programe pomoći i podrške izbeglim licima, posebno njihovom stambenom zbrinjavanju i ekonomskom osnaživanju, poručeno je danas i PR službe Grada.

Kako se navodi u saopštenju, do kraja ove godine, trebalo bi da bude završena sva projektna dokumentacija, kako bi 2017. godine počela izgradnja 276 stanova u naselju Veternik, namenjenih izbeglim licima sa područja Bosne i Hercegvine i Hrvatske.

Tih 276 stambenih jedinica biće dato u zakup na određeno vreme s mogućnošću kupovine, u okviru potprojekta 4 i 5 Regionalnog stambenog programa, koji se realizuje u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, a finansira donatorskim sredstvima.

Komisija za izbor korisnika tih 276 stambenih jedinica, koju je formirao Grad Novi Sad, obradila je ukupno 692 prijave, i za mesec dana biće urađeno bodovanje, a ubrzo i formiranje konačne rang liste. Pored izgradnje stanova u Veterniku, Grad Novi Sad će do kraja godine aplicirati i za sredstva za izgradnju 152 stana na još jednoj lokaciji, u naselju Futog.

Nakon realizacije ta dva projekta, konačno stambeno zbrinjavanje dobiće 428 porodica izbeglih lica koja žive na teritoriji Novog Sada. Grad Novi Sad nastavlja realizaciju i drugih projekata pomoći izbeglim licima u integraciji i stambenom zbrinjavanju. To su programi dodele paketa građevinskog materijala, kupovine montažnih i seoskih kuća – kaže se u saopštenju iz Gradske kuće.

Prema poslednjoj evidenciji, na teritoriji Grada Novog Sada živi 26.982 lica koja imaju status izbeglog lica sa boravkom u Novom Sadu, i 25.413 izbeglica koje su u međuvremenu stekle ličnu kartu Novog Sada, ali takođe imaju pravo na pomoć u integraciji i stambenom zbrinjavanju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ja

  pre 2374 dana i 52 minuta

  A mi što nismo izbeglice? Kada će nama neko pomoći?

  Oceni komentar:
  5
  1