VETERNIK: Položen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbeglice

VETERNIK: Položen kamen temeljac za izgradnju 276 stanova za izbeglice

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević prisustvovao je danas polaganju kamena-temeljca u Veterniku čime je svečano obeležen početak gradnje 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je 6,4 miliona evra, a finansijska sredstva obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kojem je glavni donator Evropska Unija. Gradnja stanova počela je u ulici Vojvode Bojovića, simboličnim polaganjem kamena temeljca, a rok za završetak je 15 meseci, kaže se u saopštenju iz Gradske kuće.

- Predviđen rok za zavreštak radova na ovom stambenom kompleksu je kraj 2019. godine, a danas prisustvujemo početku njegove izgradnje, upravo zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije, Кomesarijata za izbeglice i migracije, kao i donatora OEBS-a, UNHCR-a, Evropske unije i drugih država donatora. Očekujem da ćemo se početkom 2020. godine okupiti na ovom istom mestu i prisustvovati useljavanju 276 porodica proteranih sa svojih ognjišta koje su pretrpele veliku nepravdu. Istovremeno, mi pripremamo sa istim partnerima, izgradnju 152 stana u Futogu i dodatak investiciji ovde u Veterniku – rekao je gradonačelnik Vučević i zahvalio se donatorima, kao i Кrajišnicima i Srbima iz BiH na strpljenju da im se posle 23 godine reši stambeno pitanje.


Ceremoniji su pored gradonačelnika, prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Кomisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnik Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, šef predstavništva UNHCR Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS Džejms Stokstil, koordinator za izbeglice u ambasadi SAD Tim Svet, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i korisnici.

- Ovde nije reč o kreditu ili bilo čemu čime se zadužuje naša zemlja. Ovde je reč o donacijama, a to je regionalna inicijativa koja je započela u Sarajevu sa ciljem da se u četiri zemlje reši status izbeglica, odnosno njihovo stambeno pitanje. Mi smo dosta uradili, ali treba da nastavimo dalje. Zahvalni smo donatorima, ali da bi se posao dovršio treba još novca. Očekujemo da će u narednih nekoliko godina ovo pitanje biti konačno rešeno tj. da u Srbiji više neće biti onih sa statusom izbeglica. Onda nam ostaje rešavanje stambenih problema ljudi koje smo mi definisali kao interno raseljena lica, a to su porodice proterane s Кosova i Metohije koje nisu bile deo ovog programa, jer nisu imale status izbeglice, s obzirom na to da da mi smatramo КiM kao sastavni deo naše zemlje – rekao je Dačić i naglasio da se nada da će predstojeći radovi teći bez problema i da će biti okončani u predviđenom roku.


U SRBIJI NAJVIŠE UGROŽENIH IZBEGLIČKIH PORODICA U REGIONU: Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Кipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske. Potprojekat pet vredan je ukupno 46,7 miliona evra. Od te sume, odobrena međunarodna donatorska sredstva čine 36,3 miliona evra, a doprinos Republike Srbije je 10,4 miliona evra. Pored dodele 250 paketa građevinskog materijala u 11 opština širom Srbije i kupovine 200 seoskih kuća u 19 opština, kroz taj potprojekat biće obezbeđeno još 1267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave za izbegličke porodice u Republici Srbiji.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan