VIDEO: Fruškoj gori potrebno veliko spremanje

VIDEO: Fruškoj gori potrebno veliko spremanje

Udruženje građana "Fruškać" želi ozbiljnije da predstavi situaciju u Nacionalnom parku.

U nedavno objavljenom videu "Buđenje Fruške gore", koji su zajedničkim snagama realizovali Pokrajinska vlada i Fondacija "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture", imali smo priliku da vidimo projekte koji treba da "probude" Frušku goru.

Kao reakciju na to, Udruženje građana "Fruškać" i prijatelji okupljeni oko te platforme napravili su ovaj  video, kojim, kako kažu, žele da skrenu pažnju javnosti na neke od realnih problema koje zatiču na Fruškoj gori i za čije rešavanje ne veruju da će se desiti u skorije vreme.

- Ovaj video predstavlja protivtežu videu "Buđenje Fruške gore" i objektivnije predstavljanje situacije u Nacionalnom parku. A situacija je takva, da bez jasne strategije o ulaganjima u Frušku goru, nećemo sačuvati naš najstariji Nacionalni park i njegovu bogatu prirodnu, kulturnu i istorijsku riznicu. Takođe, bez direktinijeg uključivanja lokalne zajednice i sistematičnog i konstruktivnog zajedničkog rada sa institucijama nećemo napredovati i ostvariti rezultate vredne pomena – poručuju iz "Fruškaća", dodajući da cilj ovog videa nije vređanje ili omalovažavanje, već skretanje pažnje na neke od ozbiljnih infrastrukturnih problema sa kojim se Nacionalni park suočava već godinama. 


Iz "Fruškaća" napominju da se nadaju da će budući infrastrukturni projekti smanjiti uticaj čoveka na prirodu i broj motornih vozila na Fruškoj gori, da će se baviti obnovom postojećih i napuštenih objekata a ne zidanjem isključivo novih, da će dovesti više biciklista i pešaka i pokrenuti turizam u fruškogorsko- podunavskim delovima i da će na pravi način afirmisati lokalni i seoski turizam kao i zdrav način života.

- Zbog svega gore navedenog, želimo da kroz atmosferu predstavljenu ovim videom, sa vama podelimo naša osećanja na temu situacije u Fruškoj gori i naše viđenje stanja u Nacionalnom parku jer Fruškoj gori nije potrebno buđenje, ona je odavno budna, već veliko spremanje. A buđenje svesti je potrebno svima nama koji je posećujemo i koristimo! – kaže se na kraju saopštenja Udruženja "Fruškać".

Oceni vest:
13
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jasmina

  pre 828 dana i 31 minut

  Pa naravno divlje deponije,mi koji zivimo na Banstolu nemamo prava na cistocu.Nemamo prigradski prevoz do Novog Sada.Postujemo prirodu Fruska Gora je nasa kuca.Neka se neko probudi mi postojimo.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Maki

  pre 827 dana i 20 sati

  Postujem frusku goru ali mi u Vrdniku nemamo prevoz gradski ni do Rume a kamoli Novi sad ,Beograd i tako vec 15 godina a banja Vrdnik ,ljudi jos drze stoku tako da neznam koliko i kada ce se to sve dovesti u red.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • zdenka djurić

  pre 827 dana i 6 sati

  Koliko je divlje gradnje na obrnocima Fruške gore?

  Oceni komentar:
  0
  0