Vikendice u okolini NS: Leti raj, a zimi briga više

Vikendice u okolini NS: Leti raj, a zimi briga više

Komšija, šta su ti odneli? Od ovog pitanja najviše zaziru vlasnici vikendica. Nakon leta provedenog na obali Dunava ili na obroncima Fruške Gore, dolaskom zime stižu ne tako prijatni izazovi. Zato je važno pripremiti se na vreme. Vrednije stvari trebalo bi skloniti na neko bezbednije mesto, a vikendice obezbediti kojim dodatnim katancem.

Posle pada cena nekretnina, mnogi Novosađani teško stečenu ušteđevinu uložili su u svoje parče raja. Međutim, bilo da je reč o novopečenim vikendašima ili starosedeocima, stanovnike vikend naselja očekuju iste muke: kako zaštiti svoje vikendice tokom zime?

Opštepoznata je činjenica da su vikendice najranjivije tokom zimskih meseci, pošto ih vlasnici tad ređe posećuju. Istina, ima i onih koji skoro celu godinu provedu u svojim voćnjacima ili kraj reke, međutim, poluprazna odmarališta su laka meta za lopove. Krade se sve – od čamaca, električnih aparata, pivskih gajbi, plinskih boca, pa do odeće i hrane. Vlasnici se snalaze kako znaju i umeju. Pored pasa čuvara, uglavnom se oslanjaju na koji katanac više ili na komšije koji žive u blizini.

 

Kamenjar  je jedna od najpopularnijih vikend-zona među Novosađanima. Leti je naselje krcato, ali dolaskom zime i tu mnogo kuća ostaje bez nadzora. Iako na Kamenjaru ima i relativno mnogo stalnih stanara, provala se ipak dešavaju. Janoš Sereši na ovoj lokaciji ima vikendicu već više od četiri decenije, a u poslednjih desetak godina ona je tri puta bila obijena.

- Prvo su odneli motor od čamca i nešto para. Posle je nestala električna testera i bušilica i još koji alat. Poslednji put su razvalili vrata, pa smo morali ugraditi metalna, sa dodatnim katancem. Od tada je sve u redu. Nekoliko komšija je tu tokom cele godine, pa možda i to odvraća lopove da češće iskušavaju svoju sreću. Ipak, tokom zime barem dva puta nedeljno obiđem kuću – kaže Sereši.


Salaksije kod Rakovca su u početku bile isključivo vikend naselje, međutim, kako su godine prolazile, sve se više ljudi odlučilo da se tu nastani za stalno. Ana Petrović iz Novog Sada od detinjstva provodi vreme u porodičnoj vikendici. Ona kaže da do sad nisu imali većih problema s lopovima.

- Vikendica nam je skromna, pa i nema šta da se ukrade. Jednom su nam samo provalili i jedino su uzeli flašu rakije. Zimi moji roditelji svake subote odu do vikendice, ali više zbog prirode i svežeg vazduha, a ne da bi se nešto kontrolisalo. Ali zato imamo dobre komšije koji tu žive, pa oni obrate pažnju ako se pojavi neko sumnjiv. Postoji i ulično osvetljenje, te je i to neka vrsta zaštite – objašnjava naša sagovornica.


Petrovaradinska ada prilično je uređeno naselje kraj Dunava, gde mnogo novosadskih vikendaša provodi svoje slobodno vreme. Jedan od njih je i Nenad Pejak. On u letnjim mesecima skoro svaki dan provodi na reci.

- Do sada nisam imao neprijatnih iskustava, ali sam čuo da su nestajali bicikli, drva za ogrev i slično. Što se tiče zimskog perioda, otprilike četvrtina stanara ostaje tu tokom cele godine. Mogu da kažem da su, po meni, oni najbolja zaštita. Ako si dobar sa komšijama, ne moraš da brineš. I pored toga, tokom zime nekoliko puta nedeljno obiđem kuću, a čamac sklonim na selo, pa sam miran. Pored toga, pre dolaska mrazeva obavezno treba zavrnuti vodu u vikendici, da ne bi došlo do nekog oštećenja – kaže Pejak.

Tekst: Lajoš Vajda

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 2774 dana i 15 sati

  Lepo postavite svi fosne sa ekserima,i ne idete tamo do proleća,ako se lopov povredi pravite se samo ludi tj.ne znam kako ko je to stavio i problem rešen zauvek,ili organizujte strazu.Ovako vas samo kradu i niko ne odgovara ni za šta.

  Oceni komentar:
  0
  1