Vikipedija na srpskom jeziku proslavlja 14. rođendan

Vikipedija na srpskom jeziku proslavlja 14. rođendan

Jedna od najvećih južnoslovenskih Vikipedija – Vikipedija na srpskom jeziku – 16. februara obeležava 14 godina od nastanka. Od skromnih početaka, ali s velikim entuzijazmom, urednici ove jezičke verzije onlajn viki enciklopedije do danas su napisali više od 345 hiljada članaka.

Vikipedija na srpskom jeziku nastala je 2003. godine, kada je preveden veći deo glavne strane sa engleskog jezika, a potom napisan i prvi članak. Samo tri godine kasnije imala je 100 hiljada članaka.

Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 2006. godine uveden je softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno.

Ovu enciklopediju do danas je uređivalo skoro 200 hiljada registrovanih korisnika, a trenutno je aktivno oko hiljadu urednika. Više od 27 hiljada multimedijalnih datoteka je postavljeno za potrebe ilustracije članaka.

Vikimedija Srbije svoje aktivnosti usmerava na pružanje podrške razvoju Vikipedije kroz brojne programe i projekte: organizovanjem nagradnih takmičenja u pisanju članaka, kroz obrazovni program (pisanje seminarskih radova na Vikipediji, akreditovani seminari za nastavnike, EduViki kampovi za studente), radionice uređivanja Vikipedije, uređivačke maratone, godišnje i mikro grantove...

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode havarija na vodovodu gradsko groblje Spens horoskop betanija JKP Vodovod i kanalizacija štrand grad novi sad novosadsko porodilište bez vode sahrane novi sad radosne vesti servisne informacije novi sad sahrane policija jkp lisje lisje opens distrikt almaško groblje opens 2019 Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bebe novorođenčad bez struje elektrovojvodina raspored sahrana novi sad servisne informacije