Virusološkinja: Strah od vakcine je potpuno neopravdan

Virusološkinja: Strah od vakcine je potpuno neopravdan

Profesorka Medicinskog fakulteta, virusološkinja Tanja Jovanović izjavila je da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi ne samo u Srbiji nego u svetu, ali da joj uopšte nije jasno zbog čega je takva situacija.

Ona je kazala za RTS da nema razloga za strah kada je reč o imunizaciji, jer postoje vrlo rogorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u registraciji na tržištu gde treba da se upotrebi.

Tanja Jovanović je istakla da postoji vrlo jak antivakcinalni lobi, ne samo u Srbiji nego u svetu, tako da je ne iznenađuju ovakvi odgovori.

Uopšte mi nije jasno zbog čega je takva situacija. Zamislite kako bi bilo dobro kada bismo imali vakcinu protiv HIV-a ili hepatitisa C. Neke stvari sa nestrpljenjem očekujemo, a nešto što je na vidiku i što je izvesno da će se vrlo brzo realizovati na to uvek stavljamo znak pitanja ili sumnju – rekla je ona za RTS.

Istakla je da je vakcinacija najznačajnija procedura uvedena u medicinsku praksu i da smo zahvaljujući tome potpuno zaboravili na brojne infektivne bolesti – velike boginje, osipne groznice, dečju paralizu...

Na pitanje da li je virus mutirao, Jovanović je kazala da se početku mislilo da će ovaj novi korona virus mnogo brže mutirati nego što zaista mutira, ali da su kasnija ispitivanja pokazala da ovaj virus ne mutira tako često.

Razlika između "Fajzerove" i "Sputnjik" vakcine 

Govoreći o tome koliko su transport vakcine i čuvanje važne stavke, Jovanović je rekla da svakako da i transport utiče na sam kvalitet vakcine i da zbog toga proizvođači uvek daju uputstva kako treba obezbediti transport.

Navela je da vezano za Kovid-19 imamo nekoliko različitih proizvodnih generacija vakcine.

"Fajzerova" vakcina, koja će verovatno i najbrže stići u Srbiju zahteva posebne uslove, ne samo transporta nego i skladištenja od minus 80 stepeni. Mi u istraživačkim laboratorijama imamo takve uslove i frižidere, a pretpostavljam da će država obezbediti još dodatne frižidere koji obezbeđuju takvu temperaturu – istakla je ona.

Objasnila je da je ta generacija vakcina specifična i dodala da je inovativna terapija za lečenje nekih retkih bolesti vrlo slična po procesu procedure kao i "Fajzerova" vakcina koja spada u grupu genskih vakcina.

Kada govorimo o vakcinama kao što su "Fajzerova" ili "Moderna", tu nemamo čak ni gen, nego samo jednu informaciju koja se predaje ćeliji da bi ćelija sama sintetisala taj protein koji treba da stimuliše imunski odgovor domaćina da bismo već imali pripremljen odgovor ukoliko dođemo u kontakt sa infektivnim virusom – objasnila je Jovanović gostujući na RTS-u.

Naglasila je da ne postoji opasnost da se novi genetički materijal unosi u organizam, jer nema gena i to je jedna od vrlo pouzdanih vakcina.

Sa druge strane, imamo tu grupu rekombinantnih vakcina, kao što je "Sputnjik" ruska vakcina i ona je dobijena rekombinacijom genetičkog materijala adeno virusa i gena koji kodira najpovršniju strukturu sars korona virusa 2 koji je značajan u uspostavljanju virusne infekcije. Ovakva vakcina dalje stimuliše isto imunski odgovor da već pripremi i antitela i ćelijski imunski odgovor za susret sa virusom – napomenula je profesorka.

Nema razloga za strah od vakcine

Odgovarajući na pitanje ima li razloga za strah da će do nas stići vakcina lošijeg kvaliteta, Jovanović kaže da nema, jer postoje vrlo rogorozni protokoli koji se primenjuju ne samo u proizvodnji vakcine, nego i u njenoj registraciji na tržištu gde treba da se upotrebe.

Strah je potpuno neopravdan. To je za poređenje sa strahom od bilo koje druge tehnologije koja se uvodi u svakodnevni život – dodala je.

Ukazala je da bi kolektivni imunitet trebalo da bude negde oko 70 do 80 odsto kako bismo bili zaštićeni.

– Virus će nastaviti da cirkuliše u prirodi i i dalje će biti mogućnost infekcije. Što nam je viši kolektivni imunitet, što je više ljudi imunizovano, to je manja verovatnoća da ćemo imati teže kliničke slike bolesti i da ćemo imati epidemijsko pojavljivanje bolesti, očekujemo da će to biti sporadični slučajevi – zaključila je Jovanović.

ŠTA KAŽU GRAĐANI

Ekonomski institut, Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta i Američka privredna komora telefonski i elektronski su ispitali 804 punoletna građana – 46 odsto muškaraca i 54 odsto žena. Rezultati pokazuju da četvrtina građana ne bi da se vakciniše, jedna petina spremna je da primi vakcinu, a devet odsto građana će odlučiti zavisno od izbora proizvođača vakcine.

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Draga moja Virusološkinjo

  pre 1314 dana i 22 sata

  strah od sporednih, loših dejstava vakcina nije neopravdan i sumnje u kvalitet vakcina su opravdane.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Čemu skrivanje istine?

  pre 1314 dana i 2 sata

  Pfizer je vršio zaražavanje putem vakcine u Gvatemali aktivnim virusom.
  Zbog toga se američki predsednik izvinjavao njihovom predsedniku.
  amerikanci su vršili eksperimente nad svojim stanovništvom Teksasa, dok su određeni deo vakcinisali protiv velikog kašlja - davali su istovremeno živ virus hepatitisa C deci.
  Ako su to radili kod sebe, šta će tek drugima.
  Pogledajte online filmove struke:
  Leonard G. Horowitz, diplomac Harvarda na polju mikrobiologije.
  Biće vam jasno ko je na svet doneo AIDS, EBOLU, SARS iz 80-tih i ostalo, ako i na koji način.
  (Robert E. Gallo)
  Upravo je u toku ispiranje mozga narodu raznim emisijama na našoj televiziji, gde sakrivaju šta se sve zaista događa sa vakcinama.
  Vakcina, nekada human i proizvod koji brani život, danas je oružje zločinaca, zla i specijalnog rata.
  Upravo zbog te nekadašnje nalepnice spasioca.

  Oceni komentar:
  0
  1