Višak smrtnosti tokom dve pandemijske godine oko 50.000 osoba?

Višak smrtnosti tokom dve pandemijske godine oko 50.000 osoba?

Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović kaže da su nadležne institucije nastavile da svesno umanjuju stvarni broj preminulih od kovida 19 i tokom 2021. godine. Komentarišući podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS), po kojima je u 2021. godini od kovida 19 umrlo preko 27,000, što je tri puta više u odnosu na broj koji je saopštavan putem sajta covid19.rs, tvrdi da se radi o nameri da se prikriju prave razmere pandemije.

Nadležni su od početka svesno umanjivali stvarni broj umrlih od kovida 19 i to su radili na više načina. Direktnim prekrajanjem izveštaja - tako što bi šefovi, kojima je to bilo naređeno, menjali uzrok smrti koji je prethodno uneo dežurni lekar, pa bi kovid 19 recimo menjali u pneumonija nepoznatog porekla. Ili su odmah pisali da je uzrok smrti bolest koja je možda doprinela, ali nije glavni razlog umiranja, što se dešavalo kada za osobu koja je na respiratoru i koja doživi infarkt napišu da je umrla od infarkta, a ne od kovida koji ju je i doveo na taj respirator. Na kraju bilo je i namernog prikrivanja i prekrajanja brojeva – kaže Radovanović za Danas.

Prema informacijama koje se objavljuju na sajtu covid19.rs u 2021, od posledica zaražavanja novim virusom umrlo je skoro 9,500 osoba. Podaci RZS međutim demantuju ovu brojku i pokazuju da je novi virus prošle godine odneo grad veličine Bora.


Tako se ponovila situacija iz 2020, kada su zvanične institucije registrovale oko 3,500 umrlih od kovida 19, a RZS došao do broja od preko 10,000 preminulih usled zaražavanja novim virusom.

Prof. dr Zoran Radovanović pri tome ističe da su i 2020. i 2021. nadležni znali stvarno stanje stvari, ali su odlučili da ne obaveste javnost o tome.

On ističe da veruje da su članovi Kriznog štaba znali šta se dešava, ali da su se priklonili struji koja je išla u pravcu "spusti glavu i samo čekaj da prođe".

Mi nakon prvog talasa više nikakve mere nismo ni imali, išlo se na spontano prokužavanje, a pri tome članovi Kriznog štaba su ili ublažavali opasnost ili je u određenim situacijama potpuno negirali – kaže prof. dr Radovanović, zaključujući da je krajnji rezultat da smo uz Bugarsku najgore prošli u celom svetu.

Podestimo tokom 2021. godine umrlo je 136,622 osoba, što je 34 odsto više ljudi u poređenju sa desetogodišnjim prosekom pre pandemije (2010 – 2019) i što je najveći broj preminulih od Drugog svetskog rata. Godinu dana ranije bilo je oko 14 odsto više preminulih.

Zajedno posmatrano višak smrtnosti tokom dve pandemijske godine bio je oko 50,000 osoba.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Danasa.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • lalans

  pre 90 dana i 3 sata

  Koja, kakva i kolika SRAMOTA!!!
  Gde god se pogleda: lopovi, lažovi, pohlepa, zavist, mržnja, ...
  Gomila JADA i BEDE.
  Skoro da zaboravim: Gde je NESTALO "aplaudiranje podrške"?

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Maja

  pre 89 dana i 16 sati

  Da li je dr Radovanović analizirao uticaj vakcine na povećanu smrtnost, uzimajući u obzir vakcinalni status preminulih? Da li je takva analiza zabranjena? Koliko se iz članka može videti, kako se povećavao procenat vakcinisanih u Srbiji, povećao se i broj umrlih (više u 2021. nego u 2020.). Bilo bi pošteno da doktor i taj aspekt prouči i iznese javno, umesto što se zgraža.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Novosadjanja

  pre 89 dana i 14 sati

  Kako više u 2021 kad je tad bilo mnogo više vakcinisanih?Osim toga, ukoliko mi ovo uopšte objave, poznato je da je ogroman broj lekara bio prebačen na covid odeljenja zbog čega su ostale bolnice ostale kompletno bez zdravstvenih radnika i još su posete bile zabranjene i iz "razloga" nije se smeo dati ni status pacijenata koji su misteriozno umirali i to ne od covida, masovno.Nisi smeo da ih posetiš, da čuješ kako je, da vidiš karton, samo dobiješ obaveštenje o smrti. I nikom ništa. Naša država.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Samo rat može sve zaustaviti

  pre 88 dana i 21 sat

  Nema tu nigde "naše države" već samo vlasti koja je poslušna piramidi svetske vlasti.
  Nad nama sprovode početne eksperimente manipulacije i upravljanja narodom putem davanja novca, obmane medijima a tu je spremno i nekoliko policija.
  A sve u funkciji jedne, Vrhunske Osobe.
  Ta valjda ste do sada ukapirali da od demokratije nije ostalo ni D.
  Srbija, Portugalija, Grčka i Italija su određene za zemlje nad kojima će se isprobati svi mehanizmi upravljanja ljudima. Nije kovid procvetao u Italiji tek...

  Oceni komentar:
  1
  3