VIŠE MESTA NEGO MALIH MATURANATA: U sredu počinje završni ispit za osmake

VIŠE MESTA NEGO MALIH MATURANATA: U sredu počinje završni ispit za osmake

Testom iz maternjeg jezika sutra počinje završni ispit za učenike osmih razreda, a iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta za zabrinutost, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osmaka.

Kako javlja Tanjug, završni ispit traje tri dana – u sredu u devet počinje test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za četvrtak u isto vreme zakazan je test iz matematike, dok će u petak osmaci polagati kombinovani test – iz biologije hemije, fizike, istorije i geografije.

Na svakom od tri testa učenici maksimalno mogu osvojiti po 10 poena. Bodovi s testa sabiraju se s bodovima osvojenim na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda i čine osnov za rangiranje učenika za srednju školu.

Na osnovu opšteg uspeha u osnovnoj školi učenici mogu imati maksimalno 70 bodova, a bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Ove godine štampano je 72.232 testa, a u srednjim školama ima skoro 76.000 mesta.

Sigurno je da niko neće ostati neupisan u srednju školu, ali je dobar uspeh na završnom ispitu i uspeh iz osnovne škole važan kako bi se upisala željena srednjoškolska obrazovna ustanova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan