Više od 12.000 pacijenata u Vojvodini čeka na operaciju ili magnetnu rezonancu

Više od 12.000 pacijenata u Vojvodini čeka na operaciju ili magnetnu rezonancu

Više od 50.000 pacijenata u Srbiji trenutno čeka na neku operaciju ili dijagnostiku.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji se na dnevnom nivou ažuriraju, najduže liste čekanja su na operacije kolena, kuka, katarakte, ali i na magnetnu rezonancu i skener, piše Euronews.

Stvaranju ogromnih lista čekanja značajno je doprinela epidemija korona virusa jer su mnogi kliničko-bolnički centri bili u kovid sistemu. Sve što je odloženo sada treba da se nastavi i nadoknadi, jer su neke bolnice izašle iz kovid režima.

Kakva je situacija u Vojvodini

U AP Vojvodini 12.460 ljudi čeka na operaciju ili magnetnu rezonancu, a više od polovine su pacijenti KCV-a. U toj zdrastvenoj ustanovi se najduže čeka na operaciju kuka.

Tokom korone i osobe sa multipla sklerozom takođe su imale problem. Predsednica društva MS Vojvodine Jasna Brančić rekla je za Euronews Srbija ranije da su najugroženiji pacijenti u najmanjim mestima jer su im bili onemogućeni specijalistički pregledi. Na pregled su mogli samo hitni slučajevi. 

Kako su se snalazili pacijenti sa karcinomom pluća i kakva je bila situacija u drugim kliničkim centrima pročitajte na sajtu Euronews Srbija.

Oceni vest:
3
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan