Više od 150 pijanista iz deset zemalja u Novom Sadu

Više od 150 pijanista iz deset zemalja u Novom Sadu

Drugo izdanje Festivala "Piano City Novi Sad" održaće se od 7. do 9. septembra, a tom prilikom će nastupiti više od 150 pijanista iz 10 zemalja i 19 gradova.

U programu će se naći koncerti kako profesionalnih pijanista, studenata, učenika srednjih i nižih muzičkih škola, tako i amatera entuzijasta, uz zastupljenost različitih žanrova.

Kako saopštavaju oganizatori festival ove godine nudi ukupno 88 muzičkih događaja - koncerata, radionica i predavanja, koji će se održavati na 25 festivalskih scena širom Novog Sada.

- Mnogobrojni dečiji programi, koncerti autorske i klasične muzike činiće trodnevnu muzičku podlogu grada, iznenadiće Novosađane na mestima gde se ne nadaju klaviru i pozvati ih čak i u otkrivanje novih bajkovitih kutaka u gradu, ne zaobilazeći uobičajene koncertne dvorane poput Sinagoge i Gradske kuće. Posebnost "Piano City" koncepta su kućni koncerti u domovima Novosađana koji će nastupiti u svom stanu ili ugostiti nekog od pijanista, a kojih će ove godine biti sedam – saopštavaju organizatori.

Zvezda ovogodišnjeg festivala japanska pijanistkinja Momo Kodama otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak 7. septembra u 20 sati. Umetnica blistave internacionalne karijere, kojoj "muzika očito teče kroz vene" (BBC Music Magazin) i čiji "kristalno čist zvuk čini program hipnotišućim" (American record guide) ima iza sebe dva CD albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM, a dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike: Verbier, Marlboro, Tivoli i drugih.

Koncert je posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija. Ulaznice za koncert otvaranja festivala, po ceni od 500 dinara (600 na dan koncerta), već sada sе mogu nabaviti u prodajnoj mreži GigsTix. Sav preostali sadržaj festivala je besplatan!

Neke od lokacija na kojima će se Piano City 2018. ove godine održavati jesu: Dunavski park, Muzej Vojvodine, Kulturni centar LAB, plato ispred Rektorata UNS-a, "Salon u Radničkoj", City Hostel, SPENS, Kulturni centar Novog Sada, Sinagoga, Gradska kuća, Hostel VaradINN, autobuska stanica...

Festival organizuje udruženje "Mistyland", uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan