Više od 37.000 penzionera tužilo PIO fond u NS i BG

Više od 37.000 penzionera tužilo PIO fond u NS i BG

Najčešće se žale zbog nepriznavanja godina radnog staža, ali i obračuna visine primanja.

U poslednjih sedam godina, protiv Direkcije PIO fonda u Beogradu je Upravnom sudu podneto čak 31.308 tužbi, a protiv Pokrajinskog fonda u Novom Sadu 5.896 tužbi. U ukupnom zbiru, protiv državnih ustanova koje se bave utvrđivanjem i isplatom penzija od 2010. godine podnete su čak 37.204 tužbe, a, kako pišu "Novosti", ljudi se najčešće žale jer smatraju da im Fond nije dobro izračunao visinu penzije ili im iz nekog razloga ne priznaje određene godine radnog staža.

U slučajevima protiv Pokrajinskog fonda, Upravni sud je rešio 4.795 predmeta, a u radu ih je 1.101. Uvaženo je 2.050 tužbi, odbačeno 359, a odbijeno 2.102. Postupak je obustavljen u 182 spora, prekinut u 65 predmeta, a 30 je rešeno na drugi način. Drugim sudovima je prosleđeno sedam predmeta.

Inače, presuda doneta u Upravnom sporu je obavezujuća i protiv nje se ne može žaliti drugostepenom organu. Ako stranka smatra da su joj povređena Ustavom zagarantovana prava, može da se protiv presude Upravnog suda žali Ustavnom sudu.

U jednom slučaju, Upravni sud je uvažio tužbu starosnog penzionera kojem je PIO priznao 38 godina i pet meseci radnog staža, a on ima 40. Nisu mu uvažili doprinose koje mu je za dve godine uplatila Nacionalna služba za zapošljavanje, iako je ona te podatke na disku prosledila PIO Fondu. Takođe, pravo na penziju su mu utvrdili dva meseca nakon što je navršio 40 godina staža, pa je i za te dve penzije zakinut. Sud je uvažio njegovu žalbu.

Uvažena je i tužba penzionerke iz Novog Sada, kojoj je PIO fond ukinuo rešenje o invalidskoj penziji i potom odredio novi, značajno manji iznos. U ponovljenom postupku, koristili su neispravan obrazac M-4, pa su znatno umanjili zaradu iz 1990. godine, što je automatski smanjilo i penziju.

Primer je i tužba penzionerke, koja je dobila pravosnažno rešenje o penziji, ali posle toga joj je firma, koja je bila u stečaju, uplatila doprinose za šest godina koji nisu bili plaćeni. Fond nije hteo da donese novo rešenje sa uvećanom penzijom, navodeći da je zakasnila sa zahtevom, pa je penzionerka morala na sudu da istera pravdu i ustanovljeno je da je na vreme podnela zahtev da joj se prizna novi iznos penzije.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan